Президентът пита чии интереси обслужва правителството – ВИДЕО

Власт Избори 2021 Новини
Румен Радев

Кирил Петков: Това е проблем между „Газпром“ и Европейския съюз, а не между България и газовата компания

„Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва – техните или нечии други. Трябва да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес“. Това заяви президентът Румен Радев в изказване пред журналисти днес.

Той коментира и спирането на доставките на газ от Русия за България. „Защо беше спрян газът само за България и Полша? Спира ли се на Австрия и Германия и как те осигуряват енергийната си сигурност? Резервиран ли е вече капацитет от Гърция и от други страни? Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всеки един момент“, категоричен бе държавният глава.

Според него така създалата се ситуация ще бъде „истински тест за европейската солидарност“. „Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и енергийно на-бедната държава“, каза още Радев.

Той смята, че страна ни „навярно ще намери алтернативни решения, но това ще изисква време и средства и ще означава много по-високи цени“.

Президентът коментира и темата за износа на оръжие от страната ни.

Още вижте във видеото

 

По-рано днес премиерът Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерския съвет коментира, че

„Причината, поради която ”Газпром” спира подаването на газ за България, е, че тяхното желание е да се плаща в рубли през трети страни, които не са част от договора, което нито гарантира доставката на газ, нито гарантира българските средства. Ние няма да се поддадем този тип шантаж“. 

 

По думите му това е проблем между „Газпром“ и Европейския съюз, а не между България и газовата компания.

Министър-председателят призова всички български граждани да бъдат спокойни – правителството имало план от месец.

Той разкри, че на 28 април вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов отиват в Брюксел, за да коментират „точните стъпки, които са планирани, и отговорът да бъде общ”.

 

Източник: Nova tv

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Президентът пита чии интереси обслужва правителството – ВИДЕО

  1. „…това е проблем между “Газпром” и Европейския съюз, а не между България и газовата компания…“ ЛИ? А??

    Ама прекратяват КЪМ БЪЛГАРИЯ бе, ти се гелпиш нещо (или не си от нашия Отбор???)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.