ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Проект показва изразните средства на хората с нарушено зрение

Артистът Диана Бонева ще представи проекта Позитив на 19 септември от 18:30ч. в пространството на Приключенски център Младежки хълм в Пловдив.

За реализирането му авторката използва съвременни артистични средства, които отразяват по откровен и непринуден начин живота на няколко човека с нарушено зрение. Различни медии въвличат героите и в активното изграждане на творбите. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Главните участници в него са хора с нарушено зрение, но той е насочен към цялото общество и е отворен за всякакъв тип публика. В резултат общата им работа ще се  обособят три аудио-визуални портрета в различен формат и една звукова инсталация, свързана с ехолокациятa.

Използваните изразни средства създават аудиовизуална среда, която провокира посетителите да включат всичките си сетива и по-конкретно слуха. Ние сме свикнали да възприемаме всичко първо с очите си, а хората със зрителни увреждания използват предимно тактилния метод – чрез докосване, другото им силно сетиво е слухът. Едно видео изображение не може да бъде видяно от човек с нарушено зрение, но може да бъде чуто и това да го пренесе на мястото на събитието. В този случай видеото се превръща в аудио картина за човек, който не може да използва зрението си, а пълният мрак, който съпътства звуковата инсталация е като платно за виждащия, върху което той може да си представи и разположи траекториите от звуковите сигнали.

Това е третото реализиране на проекта пред българска аудитория с тенденция да продължи да се развива и разпространява. В Пловдив той ще бъде представен в по-различен формат и на няколко места.

Програмата

19.09.2019г. – откриване

„Приключенски център Младежки хълм“, бул. “Христо Ботев“ 1

Час: 18:30

25.09.2019г. – презентация на звуковата инсталация в „Национален център за рехабилитация на слепи“, ул. „Ландос“ 24, блок общежитие, ет. 1

Час: 15:30 – 18:30

26.09.2019г. – Организирано посещение на хора с нарушено зрение в „Приключенски център Младежки хълм“

Октомври:

15.10.2019г. – Ден на отворените врати в „Приключенски център Младежки хълм“ и „Национален център за рехабилитация на слепи“

Час: 11:00 – 20:30

Представяне на новосъздадената звукова среда в „Тракарт Изследователски Център“, ул. „Княз Александър I Батенбeрг“ №25

Час: 18:00 – 19:00

Диана Бонева завършва керамика в Националната Художествена Академия в София. След първата си самостоятелна изложба  през 2009г., тя пренасочва артистичната си практика изцяло в сферата на видео изкуството, инсталацията и пърформънса. В основата на нейните произведения е заложена социалната тематика. Артистичните и проекти изследват различни взаимоотношения и зависимости, както на индивидуално ниво, така и в социален аспект. Има участия във фестивали и групови проекти в страната и на международната сцена, някои от които: Видеохолика, Варна; Sofia Underground; Sofia Contemporary; Young Vagrants Festival, Ghent, Belgium; PERFO! и Perfo9, Finland и др. През 2012г. взема участие в Първото Биенале за съвременно изкуство, Казабланка, Мароко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина