ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Героите на деня

Иван Тотев: Цял живот все едно съм садил дървета

Авиобаза Крумово отбеляза 50 години от първия космически полет и Деня на авиацията
Тотев върти майсторски лопатата
Тотев върти майсторски лопатата
Цял живот все едно това съм правил. Това заяви гордо областният управител Иван Тотев, докато садеше дърво в авиобазата в Крумово по повод Деня на авиацията. Губернаторът така сръчно боравеше с лопатата и остана толкова доволен от себе си, че чак започна да позира пред апаратите и камерите. Част от инициативите за празника бе и засаждането на гинко билоба в двора на 24-та вертолетна авиобаза. Дърветата единствени са оцелели след атомната експлозия над Хирошима, само на километър от взрива. Тяхното засаждане е знак на съпричастност на военослужещите от ВВС към трагедията на японския народ.
 Дай боже, нашето поколение да доживее трети български космонавт.Капсулата на Георги Иванов
Капсулата на Георги Иванов
Много интензивно в тази насока работи институтът по космически изследвания, защото науката е движещата сила. Човекът е олицетворение на това, което големите умове са създали. Това каза началникът на ВВС ген.-майор Константин Попов на честването на половинвековния юбилей от полета на Юрий Гагарин и Деня на космонавтката. Именно в музея на базата се съхраняват капсулата и костюмът на първия ни космонавт Георги Иванов.
Авиацията и космонавтиката вървят ръка за ръка. Добър пример е фактът, че и първият, и вторият български космонавти са от редовете на ВВС, където винаги са работили хора, които са обичали и са намирали своето поприще, преодолявайки стихията, каза още Константин Попов.
Заради силния вятър обаче не успяха да се осъществят полетите на самолети от леката авиация. Само вертолет „Кугър“ успя да излети за тактическа мисия. Затова пък музеят гъмжеше от бивши летци и граждани, които се фотографираха за спомен пред експонатите.Image title
Image title

Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина