ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АртКултураНовини

За първи път пред пловдивска публика изложба на един от най-значимите български живописци

За първи път пловдивската публика ще може да близо види голяма изложба на един от най-значимите български живописци – Калина Тасева. Това се случва благодарение на неин ревностен колекционер, който от 20 години събира кавалетни творби от именитата авторка. Васил Илиев от Варна притежава най-голямата сбирка с пастели и маслена живопис от Калина Тасева и ще покаже близо 130 произведения в Зала „2019“ на Градска художествена галерия – Пловдив от 08.11 до 27.11.2024 г.

Изложбата ще бъде открита на 08.11. от 18:00 ч. от нейната дъщеря – друга известна българска художничка проф. Десислава Минчева.

Майка ми беше драматичен и безкомпромисен човек. Затова и картините ѝ са такива, каквито са. Те задават ясни критерии, те са резки, мощни, витални, дълбоко красиви и честни. Тя наистина рисуваше така, както и живя – принципно, самовзискателно, до последния си дъх, напълно извън правилата на промененото време! Твърда жена, без излишна сантименталност, голяма във всяко отношение! Човек и художник, каквито вече не мисля, че има!

Коя е Калина Тасева?

Калина Тасева е родена на 5 юни 1927 г. в София. През 1946 г. е приета в Художествената академия в ателието на проф. Дечко Узунов. Завършва Академията през 1952 г. и от 1953 г. е член на СБХ. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа. Участва във всички Общи художествени изложби, организирани от СБХ.

До 80-те години на миналия век важно място в творчеството ѝ заемат многофигурните драматични композиции на въстаници и комити от национално-освободителните ни борби. Разпознаваеми за стила ѝ са пейзажите, наситени с експресия и въздействащ колорит. „Понятия като „съвременно“ и „модерно“ звучат смехотворно, съотнесени към картините ѝ. Такива картини са в зоната на безвремието“ – обобщава проф. Минчева.

Произведения на Калина Тасева са включени в международни изложби на българската живопис в Лондон, Виена, Москва, Париж, Варшава, Токио, Брюксел, Мексико сити, Берлин, Букурещ, Рим, Кьолн, Аахен, Анкара, Ханджоу.

Носител е на наградите: „Владимир Димитров – Майстора“ за живопис (1974); „Захарий Зограф“ за живопис (1975); Лауреат на второто триенале на реалистичната живопис, София (1976); „Никола Петров“ за живопис (пейзаж)`1999.

Удостоявана е многократно с ордени, между които „Народна Република България“ – първа степен, „Кирил и Методий“ – първа степен.

Нейни творби са притежание на: Националната галерия, Софийска градска художествена галения, повечето художествени галерии в България и частни колекции у нас и в чужбина, между които колекциите на професор, доктор Петър Лудвиг (Германия), на г-н Юго Вутен (Белгия), на академик Светлин Русев (София и Плевен) и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина