ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ИзбориНовини

Йордан Иванов: Борисов трябва да отговори дали иска да се откъсне от Пеевски

„Бойко Борисов трябва да отговори дали иска да се откъсне от Пеевски. Иска ли да го направи? А може ли?“, това пита в позиция водачът на листата на коалиция Продължаваме промяната- Демократична България в пловдивска област Йордан Иванов. Народният представител смята, че Пеевски контролира немалка част от депутатите в ГЕРБ. „Лидерът на ДПС Ново начало държи в зависимост Борисов. За да не се провали и 51-вото Народно събрание, Борисов трябва да отговори дали иска и дали може да се откъсне от зависимостта си от Пеевски“, допълва Йордан Иванов.

Ето позицията му:

Нескрит принцип е, че политиците говорят пред медиите това, което искат да се чуе. Питат ги по един обществен въпрос, те се измъкват и си казват своето послание. Работата на политика е да прокара своята теза, а на журналиста е да измъкне от него отговори на най-неудобните въпроси. Ако политикът е мъдър и мисли за народа, ще отговори и на неудобните въпроси искрено и честно. Този сблъсък съществува откакто съществува демокрация. Във връзка с това, не зная дали ви е направило впечатление, че Бойко Борисов и Делян Пеевски не влизат в такъв сблъсък от години. Тяхната стратегия е друга. Те дават два вида изявления:

– Първият вид изявления са контролираните – тези, които достигат до хората чрез прессъобщения или изявления през лични профили в социалните мрежи в контролирана среда – например пред съпартийци.

– Вторият вид изявления пред медии са тогава, когато Борисов и Пеевски имат врата зад гърба. Тоест, стоят пред пленарна зала и когато на Борисов или на Пеевски не им хареса някой въпрос, просто се обръщат и влизат в залата като показват завидно голямо неуважение към журналистите. Спомняте ли си, когато лидерът на ГЕРБ чу неудобен въпрос от журналист и изведнъж видя щъркели в небето?

Вече години наред не сме ставали свидетели на това Борисов да седне в живо студио без врата зад гърба си и пред него да има един журналист, който да му задава въпроси.  Това е ключов елемент от функционирането на демокрацията – чрез него българските граждани могат да чуят отговорите на ребром поставени въпроси. Има множество журналисти, които могат да зададат тези въпроси, но лидерът на ГЕРБ дава изявления само в контролирана среда.

Какъв въпрос бихте искали да чуете, ако Борисов седне в телевизионно студио? Аз за себе си зная на кой въпрос искам да чуя отговора. И не, не е въпросът защо провалиха два поредни парламента и ни хвърлиха на избори. Не е защо бранеше Калин Стоянов като вътрешен министър. Не е защо провалиха плащането по ПВУ като не приеха Закона за личния фалит и новия състав на антикорупционната комисия.

Друг е въпросът. Той е по-прост и от него няма измъкване: Иска ли (може ли) Борисов да се откъсне от зависимостта си от Делян Пеевски? Той трябва да отговори на този въпрос. Пеевски контролира немалка част от депутатите в ГЕРБ. Лидерът на ДПС Ново начало държи в зависимост Борисов. За да не се провали и 51-вото Народно събрание, Борисов трябва да отговори дали иска и дали може да се откъсне от зависимостта си от Пеевски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина