ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Откриха още нарушения в театрите из страната

Театри са отчитали по две представления на ден за по-висока субсидия, други са сключвали договори за реклама в нарушение на ЗОП

Междинните резултати от проверката на Министерството на културата показват, че няма други държавни културни институти в областта на сценичните изкуства със съществени нарушения във фонд „Работна заплата“, подобни на тези в театрите в Разград и Смолян. Установена е непълна информация във фонд „Работна заплата“ в театъра в Пазарджик, която в момента се проверява, като резултати се очакват в края на седмицата, предаде БНР.

След проверка на Сметната палата за финансовата 2023 година обаче са установени други обезпокоителни факти. Някои театри са отчитали по две представления на ден, при реално изиграно едно с цел получаване на по- голяма субсидия. 

В няколко театъра са сключвани договори за разпространение и реклама, без да е спазен Законът за обществените поръчки. По тези договори са изплащани необосновано високи проценти от приходите на съответното представление, като разходите по представленията в определени случаи надскачат приходите.

На много места договорите са подписвани само от директора, при задължително изискуеми два подписа на директор и главен счетоводител. Налични проблеми са установени в театрите в Пловдив, Плевен и Варна. Като сериозен пропуск през годините според Сметната палата е липсата на счетоводен софтуер, който да обобщава информацията без да се налага човешка намеса.  

Установено е, че в Министерството на културата не са създадени условия за осъществяването на ефективен контрол при определяне на субсидиите и разпределение на разходите в културните институти в областта на сценичните изкуства. 

В момента в Министерството на културата се извършват проверки на две дирекции, предстоят допълнителни проверки и в културните институти, в които са установени нарушения.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина