ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АртКултураНовини

Българска художничка, живееща в Гармания с изложба в Стария град

Соня Русков гостува с „Будни сънища” в “мексиканската” къща на Градска художествена галерия – Пловдив

Българската художничка Соня Русков, която от 24 години живее в Германия, избра за своя дебют пред пловдивска публика пространството на експозиция “Мексиканско изкуство” към Градска художествена галерия – Пловдив (ул. “Артин Гидиков”11, Стария град).

На 11 октомври в 18:00 часа тя ще открие изложбата си “Будни сънища”.

Живописните платна на Соня Русков отразяват тревогите на човека от XXI век, присъщи и на авторката: “В съвремието, в което живеем, понякога се питаме: сънуваме ли или всичко, което се случва, е реалност – пандемия, войни, климатични промени? Темата за живота ни, преобърнат по време на пандемията, е ярко засегната във фигуративната композиция, изобразяваща уплашени и неадекватни хора, включително животни в необичайни пози, заобиколени от странни предмети на фона на театрален салон, където седалките са обърнати. Друга картина изразява символиката на човешкия стремеж към свобода чрез голото тяло на жена, затворена в клетка и пазена от митичен звяр, символ на надвисналата заплаха за човечеството”.  

Копнежът за свобода е в основата и на други картини в експозицията. Художничката разработва философски теми за доброто и злото и вечната борба между тях, представяйки ги чрез библейски персонажи и препратки.  Опасностите, застрашаващи човечеството, са пресъздадени в творби със заглавия “Вавилон I” и “Вавилон II”. Дори картините в пейзажния жанр носят посланието да опазим общия дом, в който всички живеем.

Изложбата “Будни сънища” ще може да се разгледа до 31 октомври.

Соня Русков е магистър по “Реставрация и консервация” от Националната художествена академия в София (1984). От 1985 до 2000 г. работи в Националната галерия в  София като художник – реставратор.

От 1995 г. е член на СБХ. От 2000 г. живее и работи като художник и художник – реставратор в Германия, а от 2016 е член на Професионалния съюз на немските  художници.

Между 1985 и 2017 г. Соня Русков има самостоятелни изложби в София (България), Париж (Франция), Кейптаун (ЮАР), Рим (Италия) и в много градове в Германия. Следват: Самостоятелна изложба в БКИ – Берлин (2028); Галерия „Азур“, Спа, Белгия (2019);  Галерия „Вестенд“, Франкфурт на Майн (2020); Спечелен конкурс „Градът и земята’ 21″ на Съюза на художниците в Германия, Мьонхенгладбах (2021); Самостоятелни изложби в Братислава и Банска Бистрица, Словакия (2021);  Галерия-музей „ Анел“ София (2023); „Ханзеанум“, Крефелд, Германия (2024).

Представя се в общи изложби в „Грюндерцентрум“, Вилих, Германия (2023);  Националния музей в Кевелар, Германия (2024). Включва се в групови изложби в Дюселдорф, Бон, Крефелд и много други немски градове, а така също в София, Варна, Поморие у нас.

Участва в реставрацията на българските манастири: Троянски, Рилски, Клифаревски и Земенски, както и на редица църкви.

Между 2012 и 2024 г. е ръководител на множество проекти по програма „Културата и училищата“ в Северен Рейн – Вестфалия.

Нейни творби има в български галерии и музеи, както и в държавни и частни колекции в ЮАР, Италия , Франция, Холандия, Германия и България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина