ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовини

Големи пожари още горят край Стара Загора и Хасково

Продължава борбата с няколко големи пожара в цялата страна. Огнеборци се борят със стихиите в Старозагорска област, в Сакар и в Хасковска област. Пожарът във Варненска област бе овладян преди часове, пише OFFNews. 

Само за денонощие пожарникарите са ликвидирали общо 228 пожара. Няма загинали, но са подадени 9 фалшиви сигнала, съобщават от Противопожарната служба.

Пожарът в Сакар край Свиленградско е локализиран на всички фронтове и е под контрола на пожарната. Остава едно огнище в посока село Студена, по което се работи за локализирането му. При гасеното му тежко пострада 19-годишен доброволец. Той е със 75% изгаряния. 

На място остават всички 17 екипа на пожарната, за да следят ситуацията и имат готовност за реакция при необходимост. Остава в готовност и тежката техника. В Община Свиленград е обявено бедствено положение. Там огънят е изпепелил над 100 000 декара площи, от които 24 000 декара гори. 

Частично бедствено положение е обявено и в Стара Загора. Там огнищата на големия пожар са шест.

Пожар бушува край вилната зона на града, наложи се евакуация на жители. Огънят е обхванал и борова гора. Изгоряла е една необитаема постройка. Днес се очаква два хеликоптера да се включат в потушаването на огъня. Тежка техника на „Мини Марица Изток“ прокарва просеки, за да предотврати разпространението на огъня. Доброволци ще помогнат на огнеборците.

Наложила се е евакуацията на хора и животни заради огъня.  Жителите ѝ са евакуирани. Най-голямото опасение на огнеборците е в следобедните часове пожарът да не пламне отново заради високите температури.

В момента няма активни пожари на територията на Варненска област. 

В 01:00 часа след полунощ е потушен големият пожар около селата Слънчево и Баново. Унищожени са около 1500 декара гори. Няма опасност за нито едно от населените места в района. Късно снощи е овладян и пожарът около село Припек.

Автомагистрала „Хемус“ между пътните възли Слънчево и Повеляново е отворена, съобщават от Агенцията „Пътна инфраструктура“, но временно движението по магистралата и пътя Девня – Варна в района на Слънчево се осъществява с повишено внимание поради задимяване. Обектът „Побити камъни“ временно ще бъде затворен за посетители заради усложнената пожароопасна обстановка.

В Плевенска област само за последното денонощие са изгасени запалили се сухи треви и храсти в землищата на селата Ясен, Славовица, Чомаковци, Девенци, Опанец, Дисевица, Крета, Брест, Еница, Девенци, в Долна Митрополия, Никопол, Койнаре, Левски и други.

Тази сутрин бе съобщено, че пожарът в Средна гора в Пловдивска област е напълно ликвидиран. Огнената стихия в землищата на селата Михилци и Иван Вазово е потушена. Целият терен на пожара обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина