ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Стартира мегафорумът за агробизнес, храни, напитки и интериор в панаира

72 иновации в общо четири изложения очакват гостите в панаирното градче до неделя

Показват нов сорт български домат, разработен в Пловдив- „Алено сърце”

С рекорд по иновации в последните три години стартира мегафорумът за агробизнес, храни, напитки, хорека и интериорен дизайн в панаира днес. 72 са новостите, които ще бъдат представени в общо четирите изложения, започнали днес- Агра, Винария, Фудтех и Дибла. Стремежът към иновации е ясна индикация, че бизнесът тръгва в друга посока- да създава стил на живот. Във всяко едно от изложенията във форума се усеща стремежът към здравословен, екологичен и естетичен начин на живот, обясни преди официалната церемония по откриването председателят на Съвета на директорите на Международен панаир- Пловдив Иван Соколов.

Тази година градът на виното е по-голям, като впечатление прави гурме линията и във Винария, и във Фудтех. Най-много иновации тази година представя Агра. Агробизнесът върви напред.Само в Селскостопанската академия в последните 10 години има разработени 229 нови сорта. Политиката на Академията съвпада изцяло с линията на изложението- традиция плюс био производство, био земеделие, и биодинамично земеделие. Работим усилено в посока запазване на уникалните български сортове и българския вкус, който се възражда, отбеляза проф. Васил Николов, председател на Селскостопанската академия.

Той отбеляза, че всички гости на Агра трябва да се запознаят с новия сорт домати „Алено сърце”, разработен от пловдивския институт „Марица”. Сортът е уникален на вкус и с много висок добив. Не трябва да се пропуска и новият сорт българска капия, разработен съвместно от институт „Марица” и станция „Ивайло” в Пазарджик. Институтът по криобиология и хранителни технологии пък представя високо белтъчен хляб, подходящ за страдащи от диабет и сърдечни проблеми.

Новост тази година е изложението за дизайн Дибла в палата №8. То носи името на националната платформа, в която се обединяват 700 български дизайнера.

Мегафорумът бе открит под дъжда от куп официални лица, сред които вицепремиерът Валери Симеонов.

Очаквайте подробности!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина