ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотНовини

Възстановиха параклиса „Св. Георги” в Новаково

Чрез дарения и доброволен труд в село Новаково бе открит възстановения параклис „Свети великомъченик Георги Победоносец“ в двора на църквата „Свето Възнесение Господне“. Водосветът за здраве и благоденствие бе отслужен от отец Стоил Колев, след което беше осветен и раздаден курбан.

Възстановяването на параклиса започва през 2021 г. по инициатива на Георги Минев- харизанин и Атанас Атанасов от църковното настоятелство и семействата им. С дарения и доброволен труд на много хора параклиса е отворен за нов живот.

Иконостасът е изработен от Костадин Димитров по проект на Светла Христова и е одобрен от митрополит Николай. Оформена и ниша в чест на Свети Стилян Детепазител с икона със сребърен обков от Атон, като има дарени икони и от Йерусалим. Камбаната е дар от семейство Гешеви.

Предстои зографисването на параклиса по проект и реализация от магистър иконограф Мария Минева с Божието благословение и одобрение на Пловдивския епархийски съвет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Когато добрите хора отворят сърцата си и се изпълнят с желание, се постигат малки чудеса! Още един храм „възкръсва“ за нов живот! Дано и други общности се вдъхновят от този светъл пример!

  2. Чудесна инициатива! Много здраве и благоденствие на всички, които са взели участие и са подкрепили идеята за възстановяването на параклиса.

  3. Прекрасна новина! С пожелание за здраве и благоденствие на всички участници във възстановяването на Светата обител! Честито на Новаковци! И нека повече хора преоткрият красивите ни свети местаи усетят силата им! Поздрави от Виена!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина