ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМнения

Мирослава Кацарова: Българинът вече е склонен да дава парите си за джаз

Дръзкият Пловдив Джаз Фест 2017 отваря сетивата и разкрива нови светове

За първи път в България на сцената се качва „законодателят“ на съвременния джаз  – Джошуа Редман

Свилен Ноев от „Остава“, Стефан Вълдобрев и Орлин Павлов, заедно с Павел Терзийски пеят джаз в компанията на Октет Пловдив

Саксофонистът Мишел Нахабедян открива изложба в първата вечер на Пловдив Джаз Фест с фотоси на любими джаз музиканти

Срещите с Мирослава Кацарова са винаги запомнящи се. Независимо дали става въпрос за концерт или друго. Тя има способността да оставя след себе си усещане за топлина и уют. Разговорите с нея се  помнят дълго. Човек търси такава среща, както търси пролетното или есенното слънце и ѝ се оставя със спокойствие и доверие. По такъв специален начин, Мирослава успява да направи така, че джазът отново да си бъде у дома. Пловдив Джаз Фест ще ни сгрее и изпълни с хармония в началото на ноември. От 01.11 до 04.11 фестивалът показва модерното лице на джаза с редица изпълнители. Всяка вечер ще има два концерта, с изключение на последната.
Славена Шекерлетова разговаря с Мирослава Кацарова за програмата и за джаза като настроение и начин на живот, разбира се.

Казваш, че джазът не е просто и само музика, какво е още той?
Всичко започва от музиката. Но това е музика, която влияе на начина ти на мислене, на начина ти на живот, на възприятията ти за света, на отношенията ти с хората. Тя те прави някак по-одухотворен и облагородява. Кара те да откриваш и други прояви на изкуството, но не само – изостря сетивата на човек и той забелязва и другите, иначе невидими неща. Мисля си, че ние, които харесваме тази музика, сме един кръг, който все повече и повече се разширява, за щастие, и може би мисията на Пловдив Джаз Фест е да отвори този кръг. Хората, които се събираме да слушаме заедно джаз сме малко или много близки по дух, братя, които си взаимодействаме, влияем и е хубаво да се виждаме от време на време на такива празници на музиката.

Как се развива Младежкият конкурс към фестивала, има ли вече заявки за участия?
И тази година има много интерес към Младежкия джаз конкурс. Слава Богу, че е така, защото това показва, че младите хора са обърнали взора си към една смислена музика. Вярно, тя е по-сложна и за изпълнение и за слушане, изискваща е от артистите, които ѝ се посвещават. И едно от най-вълнуващите неща за мен е, че тези млади хора  знаят, че джазът никога няма да ги направи звезди, няма да ги направи известни и богати. Но духовната връзка с музиката тук е сигурна. Казват хората, че младото поколение нехае за тази музика, не се интересува от това. Точно обратното се оказва. Те харесват тази музика, интересна им е и са готови да ѝ се отдадат. А това е част от мисията ни – тези млади хора да открият за себе си очарованието на импровизацията.

Колко човека посетиха фестивала през миналата година?
Този фестивал не е многолюден. Той разчита на това, че първо продава билети. Това е нещо, на което държим като организатори, защото музиката която представяме е музика, която заслужава отношение, уважение и когато влезеш в концертната зала е добре да седнеш и да слушаш в тишина и мълчание. Нямам против туристическите джаз фестивали, някои от тях са безплатни. Но понякога се случва, че чистата музика на сцената някак отива на заден план. На мен не ми се иска да е така. Този фест е камерен, повече от  500 човека не могат да присъстват на концертите. Мога да кажа, че като се имат предвид тези факти, Пловдив Фжаз Фест се радва на един доста добър и смислен интерес. Миналата година имаме 90 процента продаждба на билети, което означава, че българинът вече е склонен да дава парите си за джаз.

Целия текст четете в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина