ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияКриминалеНовини

Пламен Пенев е бил задушен при ареста му в Стара Загора

Трима съдебни медици в Пловдив изготвиха експертизата по случая

Източник: За истината

След като вчера МВР обяви, че няма данни за проявена агресия при задържането на бившия републикански шампион по борба Пламен Пенев в Стара Загора, днес от там разпространиха нова информация, в която става дума за „тежки нарушения на служебната дисциплина“ от страна на двама служители от Първо и Второ районни управления в града.

В социалните мрежи бяха разпространени кадри, на които се вижда как при задържането на Пенев един от полицаите около автомобила му

рита стъклата в опит да ги счупи.

След това Пенев е изваден от колата и притиснат към  земята от няколко полицаи.

Още вчера „За истината“ публикува информация, основаваща се на неофициални заключения на съдебно-медицинската експертиза по случая, според която Пенев е починал от задушаване при опита за арест.

Същата информация днес публикува и изданието „Капитал“. То също се позовава на данни от съдебно-медицинската експертиза, според която Пенев е получил конвулсии като последица от действията на петимата полицаи, които, освен че са го удряли (това се вижда във видеото), са легнали върху него.

„Когато петима здрави мъже легнат върху друг човек,

това е непосилен натиск. На практика така са притиснали гръдния му кош, че той не е можел по никакъв начин да си поеме въздух. Вследствие на това се е задушил“, обясняват пред „Капитал“ от разследването.

Според днешното официално съобщение на МВР, двамата полицаи, участвали в задържането на бившия шампион по борба, в момента са обект на дисциплинарни производства и са отстранени от работа до приключване на проверките. Вчера обаче директорът на Областната дирекция на вътрешното министерство в Стара Загора Лазар Христов, отрече действията на полицейските служители при задържането на Пенев да са имали нещо общо със смъртта му.

Информация на МВР от 30 декември м.г. вечерта в същия ден сочи, че служители на Областната му дирекция в Стара Загора реагирали на

сигнал, подаден до тел. 112,

от непълнолетен гражданин. Той твърдял, че Пенев го е заплашил с нож. При последвалия опит за арестът Пламен Пенев се заключил в колата си и направил опит да избяга. Последвало преследване, по време на което Пенев предизвикал няколко катастрофи с цивилни и полицейски автомобилии. Преследването приключило с поредна катастрофа с полицейски автомобил при опит за спиране на колата, след която при задържането му той получил „конвулсии“, а минути след това била констатирана и смъртта му.

Кадър от любителското видео, заснето при задържането на Пламен Пенев.
Снимка: Скрийншот от видео

Пак според информация на „За истината“ Пенев най-вероятно е страдал от тежко психиатрично заболяване, което би могло да обясни поведението му при опита да бъде задържан, както и опита му да избяга от полицията. Според управителя на рудник „Трояново“, където работил Пенев, преди година той действително е бил

лекуван от психиатрично заболяване.

При инцидент от ноември миналата година, той се държал неадекватно, губел представа къде се намира и разговарял сам със себе си. Това довело до настаняването му в психиатрията.

Заради трагичния инцидент от 30 декември м.г. проверки в старозагорската полиция започнаха и МВР и прокуратурата, но данни от тях все още не са оповестени.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина