ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

101 години на Ваклуш Толев отбелязват в Пловдив 

101 години от рождението на Ваклуш Толев ще бъдат отбелязани на 7 януари в Пловдив със специална 102-ра прожекция на станалия вече знаков документален филм „Ваклуш“. С нея режисьорът Николай Василев иска да почете духовния учител и кани всички, които още не са гледали филма в Пловдив, да го направят от 16:00 ч. в Lucky Дом на киното. Като жест към публиката домакините предоставят свободен вход за прожекцията.

През 2023 филмът „Ваклуш“ събра най-много зрители в документалната секция на „София филм фест“ и се нареди на второ място за най-гледани документални филми на десетилетието в класацията на Националния филмов център. Пред него остава само филмът-портрет за юриста Кристиан Таков „Моралът е доброто”.

Лентата е снимана повече от 20 години и съдържа уникални архивни кадри от живота и просветителската дейност на една най-енигматичните личности на България.

Наричан от мнозина Учителя на Мъдростта, Ваклуш е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с културно-историческа и религиозно-философска тематика. Преминал през затворите и лагерите на комунизма, той твърди, че няма страдание, а има развитие. Крилата негова фраза е „Няма зло има нееволюирало добро”. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, по-късно той внася предложение в ООН в Хартата за правата на човека да се добави нова клауза за Защита Правата на Душата. Пледира в социално гражданските взаимоотношения да се наложи мораториум върху употребата на токсичната дума враг, а от религиозните практики да се премахне проклятието с отлъчване, наречено анатемата. „Неговите идеи, изпреварват времето си и според мен те ще променят света”, казва режисьора. “Идеята за защита на душата изпреварва с десетилетия, това което сега наричаме език на омразата и срещу който целия свят започва да си дава сметка че трябва да имаме отговорност за това как използваме думите, особено тези които нараняват”, допълва Василев.

След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университет. Там в лекциите си по историята на религиите и духовното знание често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“, в което очертава нови тенденции за човека на Третото хилядолетие.

Цялата изминала година беше под знака на 100 годишния юбилей и по този повод бяха преиздадени някои от най-популярните му трудове като: тритомникът „История и теория на религиите” и „Езотерични школи и мистични учения”. През декември в Пловдив беше представена и книгата „Седемте Лъча на еволюцията”, която е един нов поглед върху мистичното познание на планетата. В края на миналата година в Зала България, Софийската филхармония под диригентството на Росен Миланов изпълниха концерт на Симфония 9 на Густав Малер, който беше посветен на юбилея на Ваклуш Толев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Вайвайвай каква стана тя Дядо Николай , медерастите ще издигнат паметник нему и ще го момтират на другият ти неуспех Альошата. Нека Алах ти помага втая неравна битка.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина