ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияЖивотНовини

Вдигат с 5% осигуровките на гражданските договори

Идеята е да не се прикриват доходи, промяната няма да е за свободните професии

Извънтрудовите доходи да се облагат с всички видове осигуровки и по този начин да се приравнят с трудовите. Това предвиждат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и в Кодекса за социално осигуряване, които са публикувани за обществено обсъжда, пише 24 часа.

Освен това хората с извънтрудови доходи няма да могат да намаляват годишната си данъчна основа с 25% признати разходи за дейността.

Идеята е да се приравни гражданският договор към трудов и по този начин ще отпадне правото да се приспадат разходи за дейността. Сега осигуровки за извънтрудовите доходи се плащат само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. Те не внасят за общо заболяване и майчинство, за трудова злополука и за безработица и нямат право на такива обезщетения. Така занапред ще плащат по-високи осигуровки – между 4,9 и 5,6%. А допълнителното облагане е:

  • с 3,5% за фонд “Общо заболяване и майчинство”;
  • 1% за фонд “Безработица”
  • от 0,4 до 1,1% за фонд “Трудова злополука и професионална болест”.

Тази промяна трябва да влезе в сила от 1 януари 2024 г.

“Предлага се разширяване на обхвата на определението “трудови правоотношения“, като към тях се причислят и правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор”, обясняват в мотивите си от финансовото министерство.

Промяната е “във връзка с “прикриването” на трудови правоотношения под формата на граждански договори,

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина