ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Нови 103 сдружения на собствениците са регистрирани в Централен

Те обсъдиха програмата за саниране на среща с кмета на района

Хората са притеснени от слуховете за спиране на програмата

През изминалата година и от началото на настоящата на територията на пловдивския район „Централен“ са регистрирани нови 103 сдружения на етажна собственост с цел енергийно обновяване на сградите им, това съобщи кметът на района Георги Стаменов.  „Националната програма за саниране към днешна дата не е спряна. Не се поддавайте на слухове!“ Това заяви пред представителите на новорегистрираните сдружения той по време на разяснителна среща с тях в Дома на културата в Пловдив снощи.

Хората са притеснени от слуховете за спиране на програмата. На срещата те получиха отговори на всички въпроси, които ги вълнуват: за програмата, етапите на кандидатстване и одобрение и процедурите по тях. На питанията на повече от 100 присъстващи в залата, освен Стаменов, отговаряха зам.-кметът на района Тошо Пашов, който е строителен инженер, както и народният представител в три парламента Димитър Лазаров.

По-голямата част от дошлите бяха собственици на къщи паметници на културата, които се интересуваха за подробностите по ОП "Региони в растеж". Сумата по нея е в размер на 20 млн.лв и след обследване на сграда се прави проект, който подлежи на съгласуване с Института за паметници на културата, а остналата част от процеса е като при другата програма. Много е важно да се отбележи и разбере от хората, че не става дума само за външна изолация на домовете. В случаите с паметници на културата се работи по проекти с маскимална автентичност за всеки орнамент, включително и дограмите, коментира райкметът. 

По време на обсъждането стана ясно, че голяма част от документите вече са окомплектовани. След  обстойна проверка те се подават към Община Пловдив, където се обявяват процедурите за избор на фирми за обследване. То показва от какви мерки за енергийна ефективност се нуждае сградата.

„Процедурите отнемат около година. Надявам се, през 2018-та година, ако не се спре програмата, да започне санирането, а до 2019-та година да сте горди собственици на обновени домове,“ заяви Георги Стаменов и пое ангажимент след това да бъде модернизирана инфраструктурата около сградите.

Димитър Лазаров бе категоричен, че продължаването на Националната програма за саниране е сред основните приоритети на партия ГЕРБ. В отговор на въпроси на граждани той отново разсея лъжите, които умишлено се пускат в публичното пространство от БСП. Освен че обновява българските домове, санирането открива нови работни места. А дали Националната програма за саниране ще продължи, зависи от резултата на изборите на 26-ти март, каза още Лазаров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина