ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ИзбориНовини

Тренд: Ако парламентарните избори са сега – ГЕРБ ще ги спечели

ГЕРБ води с 5% пред ПП, ДПС и „Възраждане“ се борят за третото място

Ако избори бяха сега, ГЕРБ щеше ги спечели с 24,4 на сто. Това показват данни от национално представително проучване на Тренд, посветено на нагласите на българите спрямо основните проблеми в страната и подкрепата към политическите формации, направено по поръчка на 24 часа и проведено от 15 до 22 август сред 1007 пълнолетни българи.

Преднината на ГЕРБ се увеличава с 5% сред гласуващите. Наблюдава се лек спад при „Продължаваме промяната“, които остават на второ място с 19,6% подкрепа. Много са близки резултатите на ДПС (10,6%) и “Възраждане” (10,3% ), които си оспорват третото място. Очаква се гласовете от чужбина да се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори.

На пета позиция се нарежда БСП с 8.6% подкрепа, отбелязвайки спад спрямо юли. Демократична България има 7.3% подкрепа от гласуващите, а партията на Стефан Янев се приближава до парламентарната бариера с 4.5% . „Има такъв народ“ е на границата за парламентарно представителство с 3.9%. Под 4% остава формацията около Мая Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%).

61% от анкетираните искат редовно правителство след изборите.

Според интервюираните лица най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40%) и енергийната криза (19 %). След тях се нареждат бедността (11 %), ниското заплащане на труда (9 %) и корупцията (9%).

Отношението към новия служебен кабинет е рапределено на три почти равни дяла – 32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. Като към кабинета най-позитивно се отнасят симпатизантите на БСП, „Български възход“ и „Има такъв народ“. 34% от участниците в проучването имат отрицателно отношение към правителството. Негативно отношение изразяват най-вече привържениците на ГЕРБ. Останалите анкетирани посочват опцият „не знам / не мога да преценя“, което се дължи на краткото време, в което служебният кабинет функционира.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина