ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ИзбориНовини

МВнР: Oчакват се 800 секции зад граница

Основен приоритет е провеждането на изборите в чужбина

Организацията на изборите в чужбина, проактивно участие в ЕС и НАТО, присъединяването на България в Шенген и ОИСР. Това са водещите приоритети на служебния министър на външните работи Николай Милков, пише БНР.

Милков представи екипа и приоритетите си в рамките на кабинета „Донев“.

Велислава Петрова запазва поста си на заместник-министър с ресори Република Северна Македония и ОИСР. Другият заместник-министър ще бъде Костадин Коджабашев, който ще е и говорител на министерството.

Освен Коджабашев, в кабинета на министър Николай Милков ще работи и Велислава Петрова, която беше заместник и на Теодора Генчовска. Петрова ще отговаря за двустранните отношения с Република Северна Македония и за процесите по присъединяването на страната ни към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Около 800 секции се очаква да бъдат разкрити за гласуване в чужбина на парламентарния вот на 2 октомври. Това стана ясно при представянето на екипа на служебния министър на външните работи Николай Милков. За организацията на изборите в чужбина са осигурени 7 милиона и 600 000 лева.

На въпрос дали експулсирането на четирима български дипломати и още 10 технически служители от мисията ни в Русия ще попречи на провеждането на изборния процес в двете секции в тази държава, заместник-министър Костадин Коджабашев отговори:

„Към настоящия етап посолството ни в Русия разполага с 8 човека дипломатически и технически персонал – напълно достатъчни да покрият избирателните секции в Москва. Ще бъде командирован човек, който ще работи в секцията в Санкт Петербург. Едва ли Руската федерация ще забрани провеждането на избори в двете, които ще бъдат открити в двете дипломатически представителства“.

Министър Николай Милков съобщи, че през септември ще бъде направена презентация за готовността ни за присъединяване към Шенгенското пространство, и припомни, че от десет години има положително становище на Европейската комисия, че България има техническа готовност за това:

„Същевременно на някои наши партньори следва да се представи това, което сме направили в рамките на тези десет години, защото Шенген, от своя страна, също е една развиващата се система – променят се правилата, усъвършенстват се, усложняват се“.

Освен провеждането на парламентарния вот в чужбина, Милков изтъкна като свой приоритет гласът на България да се чува по-силно в колективните позиции на ЕС и НАТО за посрещането на кризите, пред които светът е изправен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина