ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Общината си връща южната част от Античния форум срещу терен на Пещерско шосе

Стартираха преговори за откупуване на 40 процента от Централна поща

Южната част от Античния Форум на Филипопол отново ще стане общинска собственост. Продадените във втория мандат на кмета Иван Чомаков 6 декара между Пощата и Тримонциум ще се върнат в патримониума на Пловдив, за да бъдат основна част от бъдещата реконструкция на Площад Централен. Администрацията е на финалната права в преговорите с частния собственик, като в замяна за важната част от древния форум той ще получи в пъти по –голям като площ терен на Пещерско шосе.

За жалост трябва да поправяме правените в близкото минало грешки, отбеляза кметът Иван Тотев, като определи като щуротия продажбата на този имот в мандата на Иван Чомаков.

Администрацията е съсредоточила вниманието си и в Централна поща. Вече са проведени срещи с директора на Български пощи, в които е станало ясно, че собствеността на дружеството в сградата на Площад Централен няма как да бъде дарена на общината. Става въпрос за 40 процента от масивната постройка. Вече е отправено питане за закупуване на дяловете на Български пощи от сградата. Те обхващат точно тези площи, които ни интересуват- сутеренният етаж, мазето и част от фоайето. Трябва да направим всичко възможно да придобием собствеността, процесът вече стартира, обяви градоначалникът. Все още не е ясно какви биха били финансовите параметри на тази идея, тъй като преговорите са в начален стадии. Планът е въпросните дялове от Пощата да бъдат превърнати в музей, който да се вписва в проекта на португалското архитектурно студио Фора за Площад Централен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Как така има вече одобрен проект за площада,а в по- голямата си част не е общински?Жална им майка на собствениците,които ще бъдат рекетирани по всевъзможни начини,за да ПРИДОБИЕ общината имотите им.А интересно как ще се процедира с Концертна зала,която е държавна, а в нея е най-големият стенопис за Пловдив-дело на великия Димитър Киров.След гаврата със стенописа на Йоан Левиев в ГДК общината е в дълг към пловдивчани.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина