ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Ето как гласуват в Столипиново!

Неграмотни пишат номера директно на бюлетината, други мерят с конче по нея, за да отбележат хикс на правилното място
 
Махалата пасува, чака агитатори с оферти
 
Стоян Итов показва как неграмотните попълват бюлетини в СтолипиновоПредставители на Съвета на Европа следят изборния ден в квартала
 
Изборният ден в Столипиново е необичайно спокоен и преминава при изключително слаб интерес от страна на ромите. Избирателната активност в секциите на училище Пенчо Славейков  е много слаба. Не е като други години. Много необичайно е. Очевидно хората от квартала чакат клиенти- агитатори. Клиентелата ще се увеличи надвечер и след 17.30 часа ще тръгнат да гласуват, пророкуваха членовете на комисията в 45-та избирателна секция. Всяка година вечерта Секциите в Петко Славейков пустеят необичайносе вдига активността. Буквално вадят хората от къщите им. Къде с пари, къде с други средства. Тук това е нормално, за жалост. На никого от нас не му харесва, но практиката е такава. Моята работа е да приемам хората и да ги обслужвам, не мога да разреша аз този проблем, обясни Катя Начева от комисията.
 
Ето как гласуват неграмотните хора в Столипиново, каза членът на друга от секциите Стоян Итов. И показа бюлетина с цифрата 22 върху нея. Казали са му коя цифра да отбележи и тъй като е неграмотен, направо я е написал на листа отгоре, до печата. Защото въобще не знае какво има вътре. Това е явен вот, но човекът има право да гласува втори път и му позволихме да попълни втора бюлетина. Така и стана. Други пък мерят с конче по бюлетината. То е предварително измерено да стига до партията, за която гласоподавателят трябва да гласува. Влиза в тъмната стаичка, отмерва с кончето и там, където свършва то, върху едикой си №, драска хикса, обяснява Итов. Той не крие, че има неграмотни и в самите комисии, което е пълен абсурд според него, без да иска да обижда хората, естествено.
 
Докато Под тепето бе на място из секциите се появиха представители на Съвета на Европа, които се представиха пред членовете на една от секциите. Те съблюдават изборния процес в махалата като отказаха да разговарят с медиите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина