Градът

Кръгла маса „Пловдив- Шнитеров град” бистри проблемите с архитектурната памет

Куп събития за 100- годишнината от смъртта на Йосиф Шнитер  

100 години от смъртта арх. Йосиф Шнитер ще отбележи Пловдив с куп събития посветени на създателя на генералния регулационен план на града ни. Паралелно с вековния юбилей от кончината на знаковия архитект ще се почете и 80-годишнината от смъртта на сина му Йосиф-младши, който е един от най-успешните кметове в Чепинския край. Общински институт „Старинен Пловдив“, Регионален държавен архив – Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“, Исторически музей – Велинград и наследниците на фамилията Шнитер организират изложбата  „Следи във времето – Архитектът и Кметът Шнитер“ посветен на баща и син. Тя ще бъде открита на 4 април от 18.30 ч. в Балабановата къща и ще бъде съпътствана от кръгла маса на тема: “Пловдив – Шнитеров град“. В нея ще се бистрят проблемите с опазването на архитектурната памет на Пловдив като цяло. Предвидена е и прожекция на филм от поредицата „Горещи следи“ на Чешката национална телевизия.

Изложбата се състои от две части – „Архитектът Йосиф  Шнитер“, баща и „Кметът Йосиф Шнитер“, син. Чрез богат снимков и документален материал от личния архив на фамилията са представени интересни и повратни моменти от живота и делото на архитект Шнитер, както и дейността на неговия син като кмет на Велинград в един малко известен и противоречив период от нашата история.

Изложбата ще продължи един месец и е предназначена за всички родолюбиви българи, които се интересуват  от съдбата и делото на тази забележителна двойка баща и син, оставила трайни следи в историята на Пловдив и Велинград.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина