ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Първият прогресивен детски център в Пловдив отваря врати

 

 

 

Фондация за образователна трансформация, която изгражда екосистема от Български прогресивни училища, отваря първия Прогресивен детски център в Пловдив – Royal City, сграда C-2. На 1-ви септември (вторник) от 17:30 ще се проведе среща с екипа и представяне на учебната програма. За повече информация, пишете на [email protected]

Центърът приема деца от 5 до 9 години и следва мисията, ценностите и програмата на прогресивните училища. Възможни са целодневни или полудневни занимания. Приема и ученици в самостоятелна форма на обучение, които ще бъдат записани в Прогресивно училище 1, София. Те ще получат дипломи за завършен клас след полагане на изпити. 

През 2021 година центърът ще прерасне в Основно прогресивно училище с лиценз от МОН и ще започне процеса по лицензиране за International Baccalaureate – Primary Years Programme.

 

Българските прогресивни училища изграждат свободни и отговорни личности. Те са способни самостоятелно да определят смислите на живота си и притежават знания, умения и нагласи, за да ги осъществяват заедно.

 

Основните отличаващи характеристики на прогресивните училища са:

Нов модел общностно училище

Училище, което се идентифицира и развива като учеща общност, която следва естественото развитие на детето, запазва неговата уникалност и целенасочено ръководи процеса на активно учене и изследване на света.

Живеем и отстояваме ценностите си всеки ден

Ценностите са в основата на всички взаимоотношения в учещата общност между деца, родители и учители:

  • Безусловно приемане с обич
  • Свобода и отговорност
  • Доверие и уважение
  • Справедливост и честност
  • Ненасилие, емпатия и доброта
  • Сътрудничество и солидарност
  • Общностност и индивидуалност
  • Равнопоставеност и достойнство
  • Инициативност и творчество

Всяко дете може! Всеки учител може!

Богата, стимулираща и подкрепяща образователна среда

Образователната среда, основана на принципите на Монтесори, предлага богат избор от автодидактични материали, книги, мултимедийни и други образователни ресурси за насърчаване на откривателството у децата в училище и извън него. Създава условия за социална и емоционална развитие на личността за физическо, психическо и социално благополучие. Децата се движат свободно и управляват собственото си учене като търсят и създават смисъл за себе си и другите.

 

Сътрудничество вместо състезателност

Ние не подреждаме децата в йерархии по способности, нито в условия на конкурентност едно към друго. Целим всички деца да овладеят основните задължителни компетентности като развият множество други според интересите си.

Учим децата на сътрудничество и групова интелигентност, за да се справят със сложни проблеми заедно. Състезание има, но то е със самите проблеми и със самия себе си, а не с другите.

Именно така те ще бъдат конкурентноспособни за глобалните предизвикателства на XXI век.

 

Универсалните (мета) компетентности са основни образователни цели

Балансираме целенасоченото и изследователското учене за овладяване на дисциплинарни компетентности, които са преплетени с мета-компетентности за ефективно:

  • мислене учене и творчество
  • взаимоотношения и личностно развитие
  • комуникация и диалог
  • планиране и изпълнение
  • здраве и благосъстояние
  • гражданство и мултикултурност
  • практическа философия

Конструктивните взаимоотношения са предмет №1

Предизвикателна учебна програма, основана на трансдисциплинарния модел на International Baccalaureate. Изследователските проекти позволяват на ученика да търси отговори на основни въпроси като Кои сме ние? Къде се намираме във времето и пространството? Как споделяме планетата? ..и така да научава нови знания и умения и изгражда нагласи, да прави връзки между различните учебни дисциплини като прилага и задълбочава наученото в реални житейски ситуации.

 

Вътрешна мотивация и нагласа за развитие

Ние не насилваме децата да учат, нито използваме награди и наказания. Те учат по собствено желание, любопитство и целеустременост. Ние ги подкрепяме да изграждат вътрешна мотивация и нагласа за развитие чрез:

  • Следване на индивидуалните интереси
  • Безопасна и окуражителна среда
  • Възприемане на грешките като необходим процес на учене
  • Постъпково повдигане на нивото с постепенно намаляване на подкрепата
  • Непрекъснати предизвикателства, които са трудни, но достижими
  • Положителна обратна връзка и общностно отпразнуване на постиженията

 

Прогрес за достигане на майсторство

Фокусираме върху индивидуалното развитие на всеки. Не прилагаме конкурентно сравняване и подредба на учениците по йерархия на успех. В официалните дневници се записват оценки, които са алгоритмична функция на прогреса по компетентностните, но те не се използват за комуникация с учениците. И учителите, и учениците управляват ученето заедно за постигане на майсторство в овладяване на компетентностите. Придвижване напред по учебната програма става само, ако необходимите предходни нива са вече овладени. Всеки ученик може да се движи по-бързо напред в зависимост от неговите интереси и способности.

 

Диагностика и развиваща обратна връзка

Системата за оценяване и обратна връзка е фокусирана върху индивидуалното и групово развитие, базирано на компетентностни модели.

В началото и края на всяка учебна година се извършват редица диагностични изследвания и измервания за всеки ученик. Те определят текущите нива и тяхната промяна по основните дисциплинарни и универсални компетентности. Учителите, учениците и родителите имат ясна представа за целевите компетентностни нива и прогреса на ученика спрямо тях. Тези диагностики се провеждат от Методическия център на Екосистемата – независимо от конкретните училища. 

Диагностики чрез самостоятелни и групови работи и проекти се провеждат през цялата учебна година и от учителите – особено при завършване на определени модули/курсове от учебната програма. 

 

За повече информация: http://transform.bg

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина