Гошо Къчков: Не трябва да има дори най-малко съмнение, относно случващото се във Фондация „Пловдив 2019“

По следите

Не мисля че може 44 съветници да грешат в преценката си

Думата „безвъзмездно“, казана няколко пъти от Манол Пейков, не фигурира в протокола на заседанието по една или друга причина, установи проверка на Под тепето

Нека УС на Фондацията да ни убеди в противното, заяви вносителят на предложението за отстраняване на издателя

Членът на Управителния съвет от гражданската квота в Общинска фондация „Пловдив 2019“ Манол Пейков се прости изненадващо с участието си в ръководството й с набързо гласувано решение в извънреден порядък от местния парламент. Издателят научи от репортер на Под тепето новината.

Припомняме, че по време на гледане на точка от дневния ред на сесията, която касаеше отчета на фондацията, първо доц. Ангел Иванов от БСП, а след това и Гошо Къчков от ГЕРБ обясниха, че предстои да бъде издадена книга за културата на етносите – "Махалата", която е включена в Европейска столица на културата като тема от апликационната книга. Информацията излезе от протокол на заседание на УС на  фондацията, която подготвя Европейска столица на културата.

Под тепето направи проучване на казуса. Свързахме се с членове на ръководството, участвали в заседанието и проучихме протокола. Установено бе, че Пейков многократно е използвал думите „безвъзмездно“ и „безплатно“ по време на обсъждането, но това не е записано или е пропуснато, по една или друга причина в протокола. Тук правим уточнението, че заседанията на УС на Фондация „Пловдив 2019“ не се протоколират буквално, а преразказват взетите решения в резюме информативно.  Припомняме още, че Под тепето нееднократно е повдигало въпроса за дословното протоколиране на заседанията и тяхната прозрачност. Случилото се днес е резултат именно на липса на прозрачност .

Потърсихме за коментар вносителят на предложението за отстраняване на Пейков – общинския съветник от ПП ГЕРБ Гошо Къчков и го запознахме с резултатите от репортерската проверка.

„Няма да правя разследвания! Чух от експозето на зам.-председателя на ОбС доц.Ангел Иванов и ми се стори нередно. За това предложих отстраняването му, тъй като в една такава благородна идея, като ЕСК, не трябва да има дори най-малко съмнение, относно случващото се във Фондация „Пловдив 2019“. Смятам че неща, които показват и най-малкото съмнение не трябва да се допускат – това бе моя мотив“, аргументира се Къчков.

По думите му, той не познава повечето от членовете на ръководството на фондацията, включително и издателя, тъй като ресорът му в комисиите на ОбС е транспорт и спорт. Съветникът изрично декларира, че не обвинява човека в нищо, няма личен мотив и се води от най-добри чувства.

Къчков поясни, че е искал предложението му да бъде гласувано още с отчета на фондацията, но председателят на местния парламент Савина Петкова обяснила, че това е процедурно невъзможно. Така предложението било подложено за гласуване заедно с извънредната точка № 19 за освобождаване на бившия зам.-кмет по култура Амелия Гешева от „Пловдив 2019“.

„Допускам, че е възможно да съм сбъркал, но се питам как никой от останалите общински съветници не се усъмни, че грешим. До идването на точка 19 имаше достатъчно време за мислене, а никой не реагира. Още повече, че предложението бе гласувано с 44 „За“, без „Против“ и без „Въздържал се,“ защити позицията си Гошо Къчков.

Съветникът от ГЕРБ заяви, че ако решението за отстраняване на Манол Пейков се окаже грешка, то тя може да бъде поправена. „Предстоят още сесии, нека УС на Фондацията ни убеди, че сме сгрешили. Ако сме сгрешили, ще се поправим,“ допълни Къчков.

Споделете ни във:

3 коментара

  1. тарикатчето пейков, син на майка си, е научил всички прийоми за усвояване на държавни средства, щял да издава безплатно, но това не е отразено никъде – браво на сайта за проверката

  2. Абе този същият „СамИздател“ май се мярна и в друг някакъв случай с особено ТВОРЧЕСКО отношение за лавиране между ЧАСТНИЧЕСКИ гайлета / разноски / масрафи и ОБЩЕСТВЕНАТА кесия. Кой да ги помни такива ДРЕБНОТЕМИЯ ама на някаква „инициатива“ / агитка май беше БАЙРАКТАРИН – но на морето дупка.

  3. „…в една такава благородна идея, като ЕСК, не трябва да има дори най-малко съмнение…“ а? А? Молим? Идеалистите там … абе не ми се почва … на тая ясла тези ЕДНИ ПАРИ ЗА ЕДНИ ХОРА … това си е само върхът на айсберга. АмелИ имА късмета да се откопчи, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.