Подтепето

по следите

18 Май, 2017

Гошо Къчков: Не трябва да има дори най-малко съмнение, относно случващото се във Фондация „Пловдив 2019“

Не мисля че може 44 съветници да грешат в преценката си

Думата „безвъзмездно“, казана няколко пъти от Манол Пейков, не фигурира в протокола на заседанието по една или друга причина, установи проверка на Под тепето

Нека УС на Фондацията да ни убеди в противното, заяви вносителят на предложението за отстраняване на издателя

Членът на Управителния съвет от гражданската квота в Общинска фондация „Пловдив 2019“ Манол Пейков се прости изненадващо с участието си в ръководството й с набързо гласувано решение в извънреден порядък от местния парламент. Издателят научи от репортер на Под тепето новината.

Припомняме, че по време на гледане на точка от дневния ред на сесията, която касаеше отчета на фондацията, първо доц. Ангел Иванов от БСП, а след това и Гошо Къчков от ГЕРБ обясниха, че предстои да бъде издадена книга за културата на етносите - "Махалата", която е включена в Европейска столица на културата като тема от апликационната книга. Информацията излезе от протокол на заседание на УС на  фондацията, която подготвя Европейска столица на културата.

Под тепето направи проучване на казуса. Свързахме се с членове на ръководството, участвали в заседанието и проучихме протокола. Установено бе, че Пейков многократно е използвал думите „безвъзмездно“ и „безплатно“ по време на обсъждането, но това не е записано или е пропуснато, по една или друга причина в протокола. Тук правим уточнението, че заседанията на УС на Фондация „Пловдив 2019“ не се протоколират буквално, а преразказват взетите решения в резюме информативно.  Припомняме още, че Под тепето нееднократно е повдигало въпроса за дословното протоколиране на заседанията и тяхната прозрачност. Случилото се днес е резултат именно на липса на прозрачност .

Потърсихме за коментар вносителят на предложението за отстраняване на Пейков – общинския съветник от ПП ГЕРБ Гошо Къчков и го запознахме с резултатите от репортерската проверка.

„Няма да правя разследвания! Чух от експозето на зам.-председателя на ОбС доц.Ангел Иванов и ми се стори нередно. За това предложих отстраняването му, тъй като в една такава благородна идея, като ЕСК, не трябва да има дори най-малко съмнение, относно случващото се във Фондация „Пловдив 2019“. Смятам че неща, които показват и най-малкото съмнение не трябва да се допускат – това бе моя мотив“, аргументира се Къчков.

По думите му, той не познава повечето от членовете на ръководството на фондацията, включително и издателя, тъй като ресорът му в комисиите на ОбС е транспорт и спорт. Съветникът изрично декларира, че не обвинява човека в нищо, няма личен мотив и се води от най-добри чувства.

Къчков поясни, че е искал предложението му да бъде гласувано още с отчета на фондацията, но председателят на местния парламент Савина Петкова обяснила, че това е процедурно невъзможно. Така предложението било подложено за гласуване заедно с извънредната точка № 19 за освобождаване на бившия зам.-кмет по култура Амелия Гешева от „Пловдив 2019“.

„Допускам, че е възможно да съм сбъркал, но се питам как никой от останалите общински съветници не се усъмни, че грешим. До идването на точка 19 имаше достатъчно време за мислене, а никой не реагира. Още повече, че предложението бе гласувано с 44 „За“, без „Против“ и без „Въздържал се,“ защити позицията си Гошо Къчков.

Съветникът от ГЕРБ заяви, че ако решението за отстраняване на Манол Пейков се окаже грешка, то тя може да бъде поправена. „Предстоят още сесии, нека УС на Фондацията ни убеди, че сме сгрешили. Ако сме сгрешили, ще се поправим,“ допълни Къчков.

  • 18 Май, 2017 | върхът на айсберга
    "...в една такава благородна идея, като ЕСК, не трябва да има дори най-малко съмнение..." а? А? Молим? Идеалистите там ... абе не ми се почва ... на тая ясла тези ЕДНИ ПАРИ ЗА ЕДНИ ХОРА ... това си е само върхът на айсберга. АмелИ имА късмета да се откопчи, че ...
  • 18 Май, 2017 | СамИздателят
    Абе този същият "СамИздател" май се мярна и в друг някакъв случай с особено ТВОРЧЕСКО отношение за лавиране между ЧАСТНИЧЕСКИ гайлета / разноски / масрафи и ОБЩЕСТВЕНАТА кесия. Кой да ги помни такива ДРЕБНОТЕМИЯ ама на някаква "инициатива" / агитка май беше БАЙРАКТАРИН - но на морето дупка.
  • 18 Май, 2017 | наблюдател
    тарикатчето пейков, син на майка си, е научил всички прийоми за усвояване на държавни средства, щял да издава безплатно, но това не е отразено никъде - браво на сайта за проверката
Още от рубриката "по следите"

Подобни новини

18 Май, 2017

Как старейшините „осъдиха” Манол Пейков и подпалиха Фондация „Пловдив 2019”

Съветниците отстраниха издателя от Управителния съвет погрешно, заради пропусната дума в протокол от заседание на органа

Да бъде приложен аудиозапис от заседанието, предложи Ангел Иванов от БСП, който пръв видя конфликт на интереси

Слави Георгиев: Може би става въпрос за масово заблуждаване в ОбС

Иво Дернев

Ангел Иванов заплита конспирацията около "конфликта на интереси"Гошо Къчков я раплита, като предлага изключването на Манол Пейков от УС на ФондациятаДа прочетеш осъдителна присъда на някого за евентуално бъдещо престъпление. А после да се окаже, че не ставало въпрос за престъпление, ами за едно добросъвестно намерение в обща полза. Това направиха 41 старейшини днес, на превърнало се в скандално за културата в Европейската столица на културата заседание на местния парламент. Всички, заедно, гласуваха „За” изключването на представителя на гражданската квота в Управителния съвет на „Пловдив 2019” Манол Пейков, тъй като съзряха конфликт на интереси ...

» повече
18 Май, 2017

Конфликт на интереси!? Манол Пейков предложил да издаде книгата за Столипиново за собствена сметка

Издателят научи от Под тепето, че е изключен от Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”  

Не ми е тъжно, по-скоро ми е смешно. Няма обективна причина за отстраняването ми, каза бившият вече член на УС

Това са някакви политически игри на малки хора, които си имат техните приоритети

Издателят Манол Пейков научи от Под тепето за решението на общинския съвет от днес, който в извънреден порядък гласува отстраняването му от Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”. Членът на гражданската квота в УС посрещна новината с нескрита изненада. Особено след като чу мотива за решението на старейшините- че бил в конфликт на интереси, тъй като предложил да помогне при издаването на задълбоченото антропологично проучване на общността в Столипиново по проекта Махала ...

» повече
18 Май, 2017

Освободиха Манол Пейков от Пловдив 2019

С извънредно решение на местния парламент издателят бе изхвърлен от УС на Фонфацията

Предложението дойде от Гошо Къчков от ГЕРБ

41 общински съветници гласуваха преди минути за освобождаването на издателя Манол Пейков от ръководството на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Предложението бе вкарано от извънреден порядък в дневния ред на заседанието и дойде от съветника от ПП ГЕРБ Гошо Къчков. Той заяви, че около действията на Пейков в УС на Фондацията има нередности.

Къчков се аргументира с предстоящото издаване на книга по проекта МАХАЛА от апликационната форма за ЕСК, която касае проучване на общността. По думите му, на заседание на УС Манол Пейков заявил, че като издател е готов да застане зад този проект и евентуално да издаде книгата.

Вкупом всички ...

» повече