Приближен до ръководството на АМТИИ оглави Студентския съвет в Академията

Разследване

Преподавателят по „Дирижиране на народен оркестър” във ВУЗ-а Николай Гурбанов стана представител на учащите

Докторантът е председател и на младежки фолклорен съюз, в чието ръководство влизат ректорът проф. Милчо Василев и зам.-ректорът проф. Костадин Бураджиев

Иво Дернев

Ръководството на АМТИИ овладя и Студентския съвет в Академията, алармираха пред Под тепето хора от ВУЗ-а, за който пишем вече няколко месеца. Сигналът ни провокира да направим поредна наша проверка, свързана с живота на така важната за града образователна институция, която се тресе от напрежение и скандали в последно време. Това, което установихме, ни обезпокои още повече. И дава ясен сигнал, че свободното падане на Академията в пропастта продължава.

Студентският съвет в АМТИИ има нов председател отскоро. Той е докторант, преподава „Дирижиране на народен оркестър”. И се казва Николай Гурбанов. Освен, че е хоноруван преподавател в АМТИИ (ръководството на Академията му се явява работодател), той има извънакадемични отношения  с две от най-важните и влиятелни фигури в управлението на висшето учебно заведение- ректорът проф. Милчо Василев, и заместник-ректорът проф. Костадин Бураджиев. Връзката между тримата е Националния музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти”. Той се организира от Български национален младежки фолклорен съюз, чийто председател е именно Николай Гурбанов. Заместник председател в управителния съвет на организацията, който отговаря по художествено-творческата дейност, е проф. Костадин Бураджиев. Председател на художествения съвет на въпросния Младежки фолклорен съюз пък е самият ректор проф. Милчо Василев. Миналата година проф. Василев бе и председател на журито на конкурса, а според сайта на „Орфееви таланти”, през 2017 г. ректорът, заместникът му проф. Бураджиев и Николай Гурбанов са давали съвместна пресконференция в БТА. И тук възниква основният въпрос- случайно ли е избран последният за председател на Студентски съвет на АМТИИ? Може би, но едва ли. В Под тепето не вярваме на съвпаденията!

Къде е проблемът, ще попитат някои. А ние ще припомним, че основната функция на Студентските съвети в България, е да защитават правата и интересите на обучаващите се пред ръководството на даденото висше учебно заведение. И да бъдат негов коректив, когато е нужно. След избора на приближения до ръководството на АМТИИ Гурбанов, нито студентите, нито опозиционно настроените преподаватели, очакват това да се случи. Другото важно нещо в ситуацията е, че студентското представителство има сериозна сила в общото събрание на ВУЗ-а, което избира ректор. Може да се предположи, че силните в момента в Академията могат да се опитат да вкарат свои хора в следващите избори за ректор.  

Според наши източници, Гурбанов е избран на събрание, на което е присъствал по една или друга причина не е присъствал бившият председател на Студентския съвет Сабина Бодурова, както повеляват традициите. Самата тя потвърди пред Под тепето, че никой не я е канил. Бодурова не е имала шанса да изчете отчета от свършеното от съвета по време на мандата й. А то никак не се хареса на ръководството на Академията, тъй като беше в защита на студентите, особено когато им бяха орязани часовете, вдигнати таксите и бе премахната опцията за разсрочено плащане. Тогава Студентски съвет първо излезе с писмено обръщение до ректора проф. Милчо Василев, а в последствие и с подписка до ръководството.  „Вярваме, че единственият път да избегнем опасната пропаст, към която е тръгнала Академията, е да обединим сили. За целта обаче вие трябва да ни се доверите, да ни обясните, а също така и да изслушате нашите предложения с отворено съзнание, без предразсъдъци”. Така Студентски съвет се обръща към ръководството на Академията през пролетта на миналата година. „Всички знаем, че нивото на образованието постоянно пада. Всички Вие помните какво е било нивото на образованието преди години и какво е сега. Разбира се, това е многостранен проблем, който обаче значително се задълбочава с всяко “орязване” на часове. Ние знаем, че в момента, на този съвет, нищо не можем да променим. Но смятаме, че този процес на девалвация е обратим и ние всички трябва да се стремим и да планираме стратегически възвръщане на високото ниво на висшето образование”, пишат още до ректора си студентите. Цитираното е част от становище, с което кандидат висшистите реагират на първото сериозно орязване на учебните часове.След това възпитаниците на Академията излизат с подписка, в която десетки студенти и от трите факултета изразяват недоволството си от увеличението на семестриалните такси и настъпилите промени в АМТИИ. „Смятаме, че дори и сумата, която заплащахме досега не отговаря на базовите условия, които ни се предоставят и настояваме за отмяна на сегашното увеличение. Имаме готовност да участваме в дискусия по този въпрос, но сме категорични, че проблемите на АМТИИ не следва да бъдат решавани за сметка на високите такси, които са непосилни за нас. В сравнение с други висши училища в страната, семестриалната такса, която плащаме, е сред най- високите”, негодуват в подписката си студентите. В нея те поставят остро необходимостта от диалог за промените, успешното развитие на студентите в академичната среда  и  условията, в които се обучават. И поставят точно 14 искания. Подписката остава по чекмеджетата на хора от ръководството на Академията, а исканията на студентите не са изпълнени. В последствие възпитаниците на АМТИИ отвориха темата за Под тепето, след като дойдоха в редакцията, за да покажат възмутени част от изхвърления на боклука архив  при ремонта на Жълтото училище. На практика с това отвориха и кутията на Пандора и предизвикаха гнева на ректора проф. Василев.

Потърсихме по телефона и новия председател на Студентски съвет Николай Гурбанов, който трябва да защитава правата и интересите на колегите си пред ръководството. Той заяви, че не е свързан с хора от ръководството на АМТИИ, защото ставало въпрос за административни длъжности, които са обществени. Това не противоречи със законовите разпоредби, обясни той, като подчерта, че Академията и Български национален младежки фолклорен съюз са просто две различни културни институции. Попитахме го какво му е мнението за подписката, с която неговите колеги се опитаха да защитят правата и интересите си преди година, подета от бившето ръководство на Студентския съвет. Той заяви, че се въздържа от коментар по телефона и ще отговори на този въпрос при лична среща с автора на този текст. Обяви, че има приемен час в четвъртък и уговори нов телефонен разговор. Днес той сам потърси Под тепето, за да обясни, че се е информирал за медията ни (не стана ясно от кого) и че отлага срещата за неопределено време. Предложи да му пратим въпроси по пощата, на които той можел и да отговори. Същото направи и ръководството на АМТИИ преди последния ни текст. Отговор на въпросите не получихме, затова и сега няма да пратим на докторанта и преподавател в АМТИИ. Дали след първия ни телефонен разговор, Николай Гурбанов е имал такъв и с ръководството на ВУЗ-а? Преценете сами!

Споделете ни във:

3 thoughts on “Приближен до ръководството на АМТИИ оглави Студентския съвет в Академията

  1. Важно за Града е да се изяснава състоянието на този едър и наедряващ ТУМОР. Вдъхновено създадена от директора на легендарното Музикално световноизвестният Фолкорист Асен ДИАМАНДИЕВ (не ни пробутвайте пак софиянеца „квартет Аврамов“ – нищо общо!) то сега се превърна в перверзия, синкура за баджанаци. Да оставим, че (четете предпоследната КУЛТУРА) за музиканти вече ХЛЯБ няма – това „вишо“ е безполезна фабрика за безработни, не си струва парите

  2. Да оставим настрана колко съмнителни са ‘сичките „професорЯ“ и „докторанЦващи“ „академици“ (на БАН, БАНИ, БАНКИ и БАНИЦИ) но на студенцията не съмнителен, ами направо не-легитимен сиреч НЕЗАКОНЕН е назначеният от Началствата „ПРЕДСТАВИТЕЛ“. Да се маха доброволно, че с една шапка приноси може да го … поръчаме!

  3. Да добавим и, че е преподавател по народно пеене на“мъжете“певци в академията без право на това имайки в предвид, каква специалност се изисква за това и какво той е завършил! Тъй де не е техен човек …той си е даскал по пеене….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.