Подтепето

разследване

19 Юли, 2018

Адв. Веселина Александрова: Има съществено нарушение в процедурата за новата обществена поръчка за Колодрума

Защо е предвидено за допълващо осветление да се полагат 33 800 метра кабели, , като имаме предвид, че строителството на залата е обявено за завършено, пита  градският лидер на „Движение Да България

Местният лидер на „Движение Да България” адвокат Веселина Александрова излезе с отворено писмо до кмета Иван Тотев относно новата обществена поръчка за осветление в спортна зала Колодрума на обща стойност 800 хиляди лева без ДДС. Според юристката, Община Пловдив съществено нарушава процедурата по възлагането на поръчката и ограничава конкуренцията. „Законово заложени принципи при възлагане на обществени поръчки са: равнопоставеност, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност. Възложителите на обществени поръчки нямат право да включват условия, които дават необосновано предимство на едни или ограничават участието на други. В условията на настоящата обществена поръчка, обаче, тези принципи са грубо нарушени", смята адв. Александрова.

В писмото си до кмета тя подчертава, че проектите за допълващо осветление, качени на сайта на Общината, по които следва да се работи, са разпознаваеми само по контурите си. „Цялата текстова информация е замъглена и абсолютно нечетима. Това поражда съмнения, че този, който ще спечели поръчката, вече разполага с всички налични проекти и други желаещи да участват не е добре да ги имат. Неясно остава защо е предвидено за допълващо осветление да се полагат десетки хиляди метра (33 800) кабели, видно от посоченото в количествено-стойностната сметка, като имаме предвид, че строителството на залата е обявено за завършено”, чуди се градският лидер на „Движение Да България”.

„В документацията е налице и едно абсурдно, комплексно изискване, което ще доведе до отпадане на случайни кандидати: кандидатът трябва да е изпълнил минимум 1 обект с изграждане на осветителна система, постигаща осветеност от минимум 1200 лукса в спортна зала. Тоест всеки, който е правил друг обект с led осветление, а не конкретно спортна зала е „вън от играта“. Също така изискването за минимум 1200 лукса вертикална осветеност е необосновано, защото усилието за монтаж на 600 или 1200, или 2000 е почти еднакво и всеки, който е правил и по-слабо осветление, би могъл да постави и такова, каквото се изисква тук. Това изискване е абсолютно ограничаващо свободната конкуренция. Такова условие, включващо в себе си две други ограничаващи подусловия, стеснява кръга на възможните фирми изпълнители само до такива, изграждали спортна зала в България в последните 5-7 години, защото LED технологията е по-разпространена при нас горе-долу оттогава”, допълва в отвореното си писмо Веселина Александрова.

Тя призовава администрацията да измени условията на поръчката, така че да гарантира съответствието с основните принципи, заложени в Закона за обществените поръчки. „Тъй като в така обявената процедура се ограничава конкуренцията, свеждайки възможния изпълнител до само един”, мотивира се адвокат Александрова.
 

  • 19 Юли, 2018 | bertina
    Вам нужно финансирование для вашего дома, вашего бизнеса, покупки автомобиля, чтобы купить мотоцикл, чтобы построить свой бизнес, чтобы ваши личные потребности больше не вызывали сомнений. Мы предоставляем личные займы с процентной ставкой 3% независимо от суммы. Вы хотите написать свои личные займы, что я ваш 24h / 24. Дополнительная информация: servicepeakgroup@hotmail.com номер whatsapp: 22997311746 Благодарю вас!
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

15 Юли, 2018

Изненада: Обявена е обществена поръчка за осветление на Колодрума

Близо 800 000 лева ще струват още нови лампи за неизползваемата зала

Избраният изпълнител ще трябва да демонтира досегашното светлинно оборудване и да монтира ново в рамките на 12 месеца

 

Таня Грозданова

Община Пловдив е обявила открита процедура по обществена поръчка на стойност близо 800 хиляди лева за дообрудване на осветелението в многомилионната Многофункционлана спортна зала Колодрума. Обявата е публикувана в края на работната седмица.

Строителството на Колодрума струва на общинския бюджет над 50 милиона лева до сега, а залата пустее.

Припомняме, че в края на месец юни Спецпрокуратурата пое проверката за разходваните средства по изграждане на залата. До тук се стигна след решението на Върховна касационна прокуратура от 22 май тази година преписката за начина на изразходване на средствата ...

» повече