Немски медици извърши първата лапароскопска операция на мечка в Белица

Зелен град Новини

Преди месец, по време на годишния ветеринарно-медицински преглед на обитателите в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, медицински екип от немски специалисти установи, че мечката Сузана има тумор на яйчника и се нуждае от спешна операция по неговото отстраняване. Опитният специалист Марк Гьолкел от Института в Лайбниц за зоопарковете и дивата природа в Германия се наема със задачата да извърши тази интервенция по възможно най-щадящия метод като направи първата лапароскопска операция на кафява мечка у нас.

Състоянието на Сузана предполагаше спешна намеса и на 8 юни в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица опитните ветеринарни лекари Марк Гьолкел и Мандана Поеч с асистенция от българския ветеринарен специалист Никола Кирянски извърши първата лапароскопия на мечка у нас. Гьолкел обяснява операцията като изключително „неинвазивна и щадяща процедура, която ще позволи на Сузана да се възстанови много бързо.“ Тази процедура е безкръвна и не изисква голям външен разрез и това позволява на животното да се възстанови в пъти по-бързо от класическа операция.Калина Вълчинкова, ръководителят на отдел „Гледачи“ в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, споделя, че въпреки големината на тумора и дълго продължилата операция, мечката пациент се чувства добре и ще остане под стриктно наблюдение за определен период, през който ще приема и необходимите за нейното възстановяване медикаменти.

Историята на Сузана продължава да бъде вълнуваща – над десетилетие тя е трябвало да страда в малка тъмна клетка, в нелицензиран зоопарк в Хърватия. През 2019 година, тя пристигна в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица със сериозни поведенчески проблеми, поради годините, прекарани в 20 m² бетон. Неуморната работа на всички гледачи, превръща Сузана от силно агресивно и уплашено животно, в най-любопитната и доверчива мечка сред обитателите на парка. Едно от нейните любими занимания е да изучава всяко ново средово обогатяване и да комуникира, както със своите гледачи, така и със своите съседи.

 ЧЕТИРИ ЛАПИ

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.