БългарияЖивотЗдравеНовини

Повече изследвания и процедури за пациентите без постъпване в болница

По-голям брой изследвания и процедури за пациентите без постъпване в болница и по-високи цени на клиничните пътеки са заложени в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности, съобщава БНР. Документът ще бъде подписан днес от Надзорния съвет на Здравната каса и Българския лекарски съюз, в присъствието на здравния министър. Ще бъде подписан и анекс към рамковия договор, по който зъболекарите работят със Здравната каса.

По силата на анекса повече обществени пари трябва да се похарчат за достъп на пациентите до профилактични прегледи, като скрининг за рак на гърдата и рак на простатата. Изследването ядрено магнитен резонанс ще се назначава по облекчена процедура, което да спести чакането от няколко седмици, а гастроскопията и колоноскопията ще се правят за ден в болница или в поликлиника. За повече еднодневни процедури настояваха от Лекарския съюз.

От 1 март цените на клиничните пътеки се увеличават средно с 20 процента, като не е ясно доколко това ще помогне на областните и общинските болници да осигурят достатъчно високи заплати на медиците, така че да избегнат финансовите санкции, заложени в анекса и в сила от 1 юни. Колкото до рамката, по която ще работят зъболекарите, съществена промяна в здравния пакет няма. Договорени са 3 милиона лева допълнително, чрез които от 1 май да се намали доплащането за пациентите при необходимост от протези.

През тази година в бюджета на Здравната каса са заложени разходи за над 8 милиарда лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина