ЗдравеНовини

Пикът на грипа се очаква в края на януари

В момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си нива

Случаите на сезонен грип и остри респираторни заболявания ще нарастват през януари и в края на месеца ще достигнат своя пик, който ще продължи дори февруари поради ниските температури, способстващи предаването на вируса и събирането на хора на закрито. Това съобщи проф. Ива Христова -директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за БТА.

След това броят на новорегистрираните заболявания ще спада по-продължително време, вероятно дори до април. 

Според нея ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години. 

В момента имаме само грип А. Доказваме по-често тип А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме доказани грипни вируси тип В. Това е важно, защото за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с много добро действие, но трябва да се вземат още първите 1-2 дни от изявата на симптомите. А те са много силна отпадналост, главоболие, температура над 37,50 С, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, дразнене от носа и гърлото“, каза проф. Ива Христова.

В момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система, посочи още професорът.

По думите ѝ в света изцяло доминира вариантът „Омикрон“, като в различните страни превалират различни подварианти. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Разбира се това от лятото още ни го дрънкат и подготвят.Въпреки,че ЕСЕС спря износа на лекарства за България,защо ли????Хора вземете се събудете вече и излезте на протест срещу еврокочината която ни избиват умишлено вече 3та година с извратената им медицина 30 000лв.на труп стимул от СЗО за негодниците с бели престилки,че са те убили в интензивното уж много тежко ДРУГ ПЪТ ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина