АктуалноГрадътЗелен градИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Защо се секат дръвчета около Гребния канал?

Мистериозна сеч на 3 метра от Гребния канал накара десетки пловдивчани да изтръпнат днес. Редица отрязани дървета и тежка строителна машина в югозападната част на водното огледало отвориха поредни нови въпроси, свързани със зелената система на града, на фона на непрестанни протестни действия и активности около бъдещето на парк „Отдих и култура“ и възможностите за застрояването му.

Под тепето се опита да намери информация какво точно се случва на конкретно това място и кой премахва дръвчета. От „Градини и паркове“ категорично отрекоха техни екипи да извършват сечта днес, която се случва само на хвърлей разстояние от пешеходната и вело алеи около канала. От общинското предприятие обясниха, че е имало проверка на място заедно с Общинския инспекторат, от която е станало ясно, че сечта е законна.

Разбра се още, че става въпрос за премахване на дървесна растителност в един от много частни имоти около канала. Въпросът е каква е целта на занятието?

Свързахме се с кмета на район Западен Димитър Колев, който подчерта, че парцелът е със статут „за озеленяване“ и там не може да се строи нищо.

Частната инициатива обаче подсказва, че нещо ще се случва във въпросния имот. Собственикът му единствено има право да го огради. Или да сложи някаква временна постройка за търговия например там- съоръжение тип каравана, за продажба на хот-дог например.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Всички знаем, че в България временните постройки стават постоянни, понякога съществуват по-дълго от “защитените” паметници на културата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина