ГрадътЗабавлениеКултураНовини

Роман Столяр с концерт в Пловдив

28.02.2024 (сряда) – 20:30ч. – БНР-Пловдив (ул. „Дондуков“ 2)

29.02.2024 (четвъртък) – 20:30 – Зала „Сингълс“ на НДК (вход А4)

Роман Столяр (1967) е руски джаз пианист, композитор и импровизатор, една от ключовите фигури на съвременната авангардна сцена от Новосибирск до Петербург. От една година живее в Берлин поради откритите си позиции срещу войната в Украйна, поставили го в черния списък на руското Министерство на културата.

През последните три десетилетия и повече Роман Столяр е свирил в 27 страни, а сред световните имена в съвременната импровизирана музика, с които е записвал и концертирал, можем да изброим Доминик Дювал, Aркадий Шилклопер, Уилям Паркър, Сюзън Алън, Уийзъл Уолтър, Асиф Цахар, Мартин Кюшен, Оливър Лейк и др. В Берлин (заедно с аржентинската саксофонистка Камила Небия) създава Identities Quintet.

Отделно от концертната и звукозаписната си дейност Роман Столяр е известен и като преподавател. Изнасял е лекции и е водил ателиета по импровизация по покана на престижни учебни заведения и от двете страни на Атлантика като Мичиганския университет, Mannes College (Ню Йорк), Калифорнийския Институт по изкуствата, Музикалната академия в Базел, Държавната консерватория „Фрескобалди“ в Равена и Версайската консерватория. Член е на руския Съюз на композиторите, на Международната асоциация на джазовите училища и на Съвета на Международнoто дружество за импровизирана музика (ISIM).

В България е познат с различни програми, включващи съвременна импровизирана музика, авангарден джаз, ембиънт, фолклорни мотиви и музика към неми филми. Съучредител е на Уърлд мюзик форума „Без граници“ в Балчик и участва на почти всичките му издания от 2003 до 2019г. Освен на пиано свири и на различни флейти.

В Пловдив идва за първи път, като в концертното студио на БНР Пловдив в сряда (28 февруари) ще изнесе изцяло акустичен концерт за пиано и флейти, а в София това ще е второто му гостуване след участието му на „Аларма Пънк Джаз“ през далечната 2010г. В Зала „Сингълс“ на НДК ще представи своя електроакустична импровизирана музика. Групата, която ще открие вечерта на 29 февруари (четвъртък) за него, e MadMen Duo (Владимир Влаев – електронни инструменти и Фридрих Самотни от Беларус (тенор и баритон саксофон), които тъкмо записаха дебютния си съвместен албум Through The Night).

Двата концерта са част от съвместната поредица на „Аларма Пънк Джаз“ и „Гьоте-институт – България“, която започна миналия месец и ще продължи и през март и април с концертите на hackedepicciotto, Йозеф ван Висем и Луси Крюгер & The Lost Boys.

Събитията във Фейсбук можете да следите ТУК:

За Пловдив, 28.02.2024: https://www.facebook.com/events/765687352150251 

За София, 29.02.2024: https://www.facebook.com/events/1400667750867782 

БИЛЕТИ има в системата на EpayGo и на касите на EasyPay: 

За Пловдив: https://epaygo.bg/1888238431 

За София: https://epaygo.bg/4284601434 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина