БългарияВластНовини

Приеха двата законопроекта за нов антикорупценен закон

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се събра на първото си заседание и гласува двата законопроекта за нов антикорупценен закон, пише БТА. Текстовете, внесени от Кирил Петков от „Продължаваме Промяната“ (ПП), и тези на служебното правителство събраха по 17 гласа. Двама гласуваха „въздържал се“ и за двата текста.

Корупцията е сред основните причини за загубата на обществено доверие. Затова от ПП идентифицирахме корупцията като враг номер едно, каза Кирил Петков. Това е причината ПП да предлага нов закон, за да бъде създаден независим орган за разследване на корупцията, но и да има механизми той да не се превърне в „бухалка“, посочи Петков.

Милен Матеев от ПП представи законопроекта, според който се предлага сегашната КПКОНПИ да бъде разделена на две.

Ако прокуратурата и следствието работеха ефективно, нямаше да имаме такива нива на корупцията, посочи Матеев.

Правосъдният министър Крум Зарков, представяйки законопроекта на Министерския съвет, заяви, че е добре да има специална ресорна агенция. МС предлага новият орган да не бъде избиран само от НС, а на квотен принцип – двама от Народното събрание, един от президента и по един от двете върховни съдилища.

Зарков припомни, че в предложенията е заложено ротационно председателство всяка година.

Сегашният ръководител на антикорупционната комисия Антон Славчев заяви, че усещането че комисията не си върши работата не е правилно. Това, че нямаме разследващи функции, може би създава грешно усещане, че не работим, каза Славчев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина