БългарияВластНовини

Парламентът ще обсъди на второ четене промените в бюджета на ДOO

Народното събрание ще обсъди на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г., съобщава БТА. Промените са свързани с изплащането на великденски добавки за пенсионерите с пенсии под линията на бедност. Вносител на законопроекта е Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев от ДПС.

В сряда на заседание на Комисията по бюджет и финанси депутатите одобриха предложение, направено между двете четения на законопроекта, великденски добавки в размер на 100 лв. На първо четене в пленарна зала депутатите гласуваха размерът на добавките да е 75 лв.

Очаква се след гласуването на измененията и обнародването им в Държавен вестник, Националният осигурителен институт (НОИ) да изплати великденски добавки на 534 хиляди пенсионери с пенсии под 526 лв., каквато е линията на бедност в страната.

Вчера заседанието на парламента приключи за около час и половина, въпреки добавените три допълнителни точки към програмата. От нея отпадна изслушването на служебния министър на финансите, предвидено като точка втора от дневния ред за пленарното заседание в петък. Депутатите решиха да отложат изслушването на служебния заместник-министър председател и служебен министър на финансите Людмила Петкова и на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова за следващата сряда – 17 април.

Програмата за работа тази седмица не предвижда редовен парламентарен контрол. На извънредно заседание на парламента във вторник служебният кабинет, назначен от президента, положи клетва пред Народното събрание. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина