БългарияВластНовини

Младите в политиката – дали и защо не?!

Автор: Лилия Големинова

Участници:

Анна Кръстева, професор по политически науки, преподавател в Нов български университет, както и в университетите в Загреб и Болоня

Момчил Миланов, завършил европеистика и европейско право в Страсбург, учил в Колежа на Европа в Брюж, асистент и преподавател в университета в Женева

Миролюба Ташева от Самоков, най-младият общински съветник в България

Стефан Марков, който влиза в Столичния общински съвет малко след като навършва 20 години

18-годишната Софи ван дер Масен (продукция на AMS – Germany)

Темата за присъствието на младите в политиката виждаме през погледа на двама преподаватели  (по политически науки и по европейско право) и чрез историите на двама от най-младите общински съветници в България.

Във времена на криза и липса на идеи ли се търсят млади лица в политиката и какви са трите основни пътища към това поприще – разказва Анна Кръстева, професор по политически науки, преподавател в Нов български университет, както и в университетите в Загреб и Болоня.

Наука или изкуство е политиката, имат ли афинитет към нея младите  и как си „съжителстват“ в политиката днес тези, които са в началото на 20-те си години, и тези, които са над 80, както и дали активистите от гражданския сектор стават добри политици – дискутираме с Момчил Миланов, завършил европеистика и европейско право в Страсбург, учил в Колежа на Европа в Брюж, асистент и преподавател в университета в Женева.

Как се влиза в общинския съвет на 18 и как един мандат по-късно вече си председател на комисия – историята на Миролюба Ташева от Самоков, най-младият общински съветник в България, чиято мисия е да бъде представител и глас на младите хора.

За пътя, по който се доказваш, и затова, че да бъдеш част от политическия процес има смисъл само ако имаш идеи, които да отстояваш – още една история, на Стефан Марков, който преди 8 години влиза в Столичния общински съвет, малко след като навършва 20.

Един германски ракурс по темата за активистите и политиката и какъв е имиджът на младите активисти днес – 18-годишната Софи ван дер Масен (от Радио  AMS – Germany).

Подкастите от поредицата „Generation Z / Поколение Z“ са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Под Тепето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина