НовиниРазследванеСъдТемида

Атентаторът на Салман Рушди е изненадан, че не е успял да го убие

Нападателят на писателя Салман Рушди заяви, че се е изненадал, когато научил, че не го е убил. Хади Матар е говорил пред репортер на в. „Ню Йорк пост“, който го посетил в затвора, съобщават АП и БТА.

Припомняме, че Матар намушка 75-годишния автор на „Сатанински строфи“ на 12 август т.г. Това се случи преди началото на публично събитие в Шътокуа, Ню Йорк, на което Рушди трябваше да държи реч. 24-годишният ливанец нахлу и започна да нанася удари – поне 10-15. Писателят е получил рани на черния дроб, на окото и увреждания на няколко нерва в ръката. Лекарите казват, че вероятно ще загуби зрението на едното си око.

Обвиняемият е роден в САЩ и има двойно гражданство – американско и ливанско. Неговата майка разказа в интервю, че младежът се е върнал много променен от Ливан, където през 2018 г. е посетил баща си. Живее в град Феървю, щат Ню Джърси. Роден е 10 години, след като аятолахът на Иран Рухола Хомейни издава фетва за убийството на Салман Рушди заради „Сатанински строфи“. Нападателят определя аятолаха като „велик човек“, но не уточнява дали е действал, подбуден от фетвата.

Младият мъж казва пред репортера, че решил да убие Рушди, след като през зимата научил от съобщение в Туитър за планираната изява на писателя. Ден преди лекцията взел автобус до гр. Бъфало и след това стигнал с кола до Шътокуа. Купил си билет за едноименния институт, където бе насрочена проявата, и пренощувал на открито.

„Не харесвам този човек. Не мисля, че той е особено добър“, казва Матар и укорява иранския писател в това, че е атакувал вярата.

Той казва, че е прочел само няколко страници от „Сатанински строфи“.

Отрича да е имал контакт с иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

Иран отрече да има връзка с нападението.

Снимка БТА/АП

Източник: offnews

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина