ГрадътЗдравеНовиниПУЛС

По 1500 PCR теста месечно правят в МБАЛ „Свети Мина“

Завършва изграждането на кислородната инсталация,  общинската болница в готовност за британския щам

По близо 1500 PCR теста на месец правят в общинската МБАЛ „Свети Мина“ след разкриването на референтна микробиологична лаборатория през ноември миналата година, съобщи управителят на лечебното заведение проф. д-р Петър Петров.

Това е първата специализирана лаборатория в общинска болница, която бе оборудвана и започна да функционира в разгара на втората вълна на пандемията, а цената на теста е 100 лв.

Проф. Петров увери, че МБАЛ „Свети Мина“ е напълно оборудвана и готова за прием на пациенти с оглед на увеличената заболеваемост в последно време от британския щам на коронавирус. Още миналата седмица леглата в COVID отделението бяха увеличени двойно – от 30 на 60, като в болницата се лекуват леки и средно тежки случаи на заболели. Не е реалистично леглата да се увеличават повече от това, тъй като болницата отново ще се изправи пред проблеми с персонала.

„В момента в отделението работят 7 лекари, 10 медицински сестри, петима санитари и петима доброволци“, каза още проф. Петров. Той  поясни, че към настоящия момент 20 от леглата са заети. Кислородната инсталация, която се изгражда с дарения, е пред завършване и пускане.

МБАЛ „Свети Мина“ ще отвори отново „зелените коридори“ за желаещите да се имунизират, веднага щом се получат количества от ваксините. На първия етаж на лечебното заведение има обособен специален кабинет за тази цел.

Пред стартиране е и най-новото отделение в болницата – това по ревматология. В него ще работят четирима специалисти и един лекар без специалност. Все още обаче вървят процедурите по сключване на договор с НЗОК, която да отпусне средства по тази клинична пътека.

 

Източник: Пресцентър на Община Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина