ЗдравеНовиниПУЛС

Кантарджиев: Достигаме хребета – най-много случаи за единица време

В интервю за БНТ професор Тодор Кантарджиев – съветник по здравните въпроси на Столичната община, оцени като „неприятна тенденция“ масовия отказ на хората да се тестват за коронавирус. Въпросната тенденция се наблюдава откакто НЗОК не поема цената на тези тестове. По негови думи това лишава „системата на здравеопазването от възможност да преценява динамиката на новите варианти в отделните области“.

„Достигаме хребета – най-много случаи за единица време. Мисля че до две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи. Разбира се това до голяма степен зависи и от поведението на хората“, обяви Кантарджиев.

„Случаите, които в момента се регистрират, са на базата на само няколкостотин PCR-а  и няколко хиляди антигенни. Може спокойно да кажем, че вероятният брой на новите случаи е доста по-голям“, допълни Кантарджиев в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

Той предупреди, че хората със симптоми рискуват да разпространяват инфекцията.

„Искам да изясним нещо, което даже много големи специалисти в нашата страна говорят – „заразни настинки“. Още 1931 година трима американски учени с опити в Арктика доказаха, че заболяване „настинка“ няма. Обикновено е вирусна или бактериална инфекция, свързана с изстудяване на тялото. Да стоиш сега, лятно време, на течение и потен се свиват кръвоносните съдове в носа, намалява се възможността бели кръвни клетки да снабдяват със защита лигавицата на носа и много по-лесно се заразяваш. Настинката винаги е някаква инфекция“, обясни съветникът по здравните въпроси.

Според Кантарджиев в София има „някакъв колективен имунитет“, но поради бавната имунизация по света вирусът е мутирал. Той предупреди, че около 10 месеца след ваксина и преболедуване хората карат Covid-19 по-леко.

„Недостатъчно си защитен от имунния отговор на прекараната преди година инфекция и недостатъчно си защитен от имунния отговор на ваксини, които са ти правили преди повече от 10-ина месеца“.

„Това не е чак до бодрячеството, казано от някои бивши служебни министри, че било „грипче“. Не! И смъртността, и тежестта на прекарване е два пъти по-тежка от сезонния грип“.

Кантарджиев предупреди, че към края на септември се очаква европейските държави да имат достъп до новите ваксини, но „трябва да се знае, че тези ваксини са само за бустер, а не са за първична имунизация“.

Той посъветва всички хората, които имат хронични заболявания, високо кръвно, били са преди години на химиотерапия или имат хронична увреда на белия дроб да се ваксинират сега и пред ноември да сложат модифицираната ваксина. Той добави още, че е важно ваксинираните с еднодозовата ваксина да си поставят сега РНК бустер.

„Ако си направят бустер, следващите 4-5 месеца ще са защитени от тежко прекарване и дори от проява на заболяването на новия вариант“.

Маските доказано имат ефект, заяви проф. Кантарджиев. Той се позова на изследване в САЩ от 2021 г- в училища от различни щати с еднакво разпространение на коронавирусна

„В момента се притеснявам, че малко се компрометират маските което говори за две неща – първо, че някой преследва това хората да са недисциплинирани и, второ – че малко хората се поразглезихме. Ако си носиш една маска, която да слагаш, когато има много хора или си в транспорта, мисля, че не е кой знае какво натоварване на психиката“.

Чуйте цялото интервю тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина