ЗдравеИзпод тепетоМненияНовиниПУЛС

888 станаха терапевтичните легла за лечение на коронавирус в Пловдив и областта

Утре в болниците от региона идват 5 респиратора от Министерството на здравеопазването

Общо 888 са осигурените болнични леглса за лечение на Covid-19 в областта след ново разкритите такива в куп болници из Пловдивско. Допълнително системата е подсигурена със седемдесет легла за интензивно лечение, разбра се днес след традиционния медицински щаб в Областна управа.

Към момента хоспитализирани са 682 пациенти, свободните легла са 137, има и 37 легла за непотвърдени случаи на коронавирус и  11 легла за интензивни грижи, съобщи председателят на ОКЩ  Дани Каназирева.

Медицинският щаб е разисквал няколко казуса, свързани с Онкото в Пловдив и с организацията и правилата при пациенти  с нужда от хемодиализа.

Проблемът с КОЦ Пловдив бе решен още миналата седмица и се надявам там да няма притеснения.  Казусът бе обсъден и с председателя на Националната организация за пацинети с онкологични заболявания. Категорично там няма да се открива отделение за външни пациенти с коронавирус. Ще се направят зони, в които да се изолират приети в Онкото пациенти с положителна проба за Covid-19. Става въпрос само за хоспитализирани в момента там хора. Външни приети няма да има, подчерта областният управител Дани Каназирева.

В седемте структури за хемодиализа в града ще се действа по специални правила. В някои от тях се правят зони за работа с пациенти с коронавирус, а в други – потоците ще се разделят времево.

Каназирева подчерта препоръката на ОКЩ към общините да организират така работата на ДКЦ-тата и поликлиниките на територията си, че в тях да бъдат създадени Covid зони. На въпрос на Под тепето какво прави община Пловдив в тази посока, тя препоръча въпросът да бъде отправен към кметството.

Днес още се разбра, че болницата в Асеновград сама е пожелала да разкрие 10 нови легла заради повишения брой положителни проби в града.

Утре в Пловдив и областта пристигат респиратори от Министерството на здравеопозването – 2 за УМБАЛ Св Георги, 1 за Св Мина и по 1 за болниците в Асеновград и  Първомай.

В днешния медицински щаб се включи и директорът на Спешна помощ – д-р Стойнев, който подчерта, че в областта има легла, но натискът е много голям. Той съобщи, че Бърза помощ е обслужила 842 пациенти с коронавирус за първите две седмици на ноември, което е в пъти повече от предходните периоди.

Другата новина от днес е, че всички масови и публични събития ще се съгласуват единствено от общинските щабове, тъй катом ОКЩ няма ресурса да поеме и този ангажимент. Той ще реагира само на граждански сигнали.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

 1. 90% oт „болните“ в Св.Мина са цигани. И тези 888 легла ще се запълнят с кючекчии на които ще се плащат от наши пари всичко.

 2. 888 или 88,888 „легла“ да има = все тая.
  Цифрата „Отбива Номера“ за някои чинов… Санов… КАЛИНКИ да се оправдават разписвайки се във …ВЕДОМОСТТА ЗА ЗАПЛАТИ.
  Леглото не лекува.
  Чичко Доктор ЛЪЖЕ, ако претендира, че ще те излекува; може да помогне за съпътстващите пневмонии, ама с маркучите само удължават агонията на умирающите.
  ЛЕЧЕНИЕ от тоя Вирус в света НЯМА.
  Пази се!
  (Ако искаш)

  1. Какиното, даже ако „открият центрове“ на всеки ъгъл – хич не те съветвам да тръгнеш да те СПАСЯВАТ.
   Там ще намериш само ЗАРАЗА.
   ЛЕЧЕНИЕ няма, стана ясно вече десетина месеца.
   Все по-ясно става.
   Ако ти го лепне внучето, може и да нес заболееш много, ама…
   ИЗГОДНО ПРЕДЛАГАМЕ ЯКИ КАШОНИ, с отпечатано в единия край „HEAD“. На едро =за болници и „центрове“. ХЛАДИЛНИ фургони за допълнителен капацитет!

   1. НАШИТЕ БУЛДОЗЕРИ КОПАЯТ ТРАНШЕИ ПРЕЦИЗНО И БЪРЗО; И ГИ ЗАРАВНЯВАТ БЕЗСЛЕДНО!
    НЕ ОТЛАГАЙТЕ, ОТСТЪПКАТА Е ДО КОЛЕДА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина