ЗдравеНовиниПУЛС

Започват безплатните медицински прегледи за възрастни хора в 25 населени места

За пета поредна година лекари от Фондация „Направи добро – Александровска” към Александровска болница се включват в програмата „Забавно лято, грижовна есен” с над 2 000 безплатни специализирани медицински прегледи

За пета поредна година лекари от Фондация „Направи добро – Александровска” към Александровска болница ще се включат в програмата „Забавно лято, грижовна есен”  и преглеждат безплатно най-възрастното население в 25 населени места. През август и септември лекарите ще осъществят над 2000 безплатни специализирани медицински прегледи за възрастните хора в общините Сатовча, Хаджидимово, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово, Дулово, Стамболово, Харманли, Минерални бани, Венец и Каолиново. Тази година екипите от лекари се увеличават, а прегледите ще бъдат улеснени с мобилна диагностична апаратура.

Осъществяване на медицински прегледи на място е една от трите паралелни дейности на Програмата „Забавно лято, грижовна есен”, която се реализира от Фондация „Бикоуз“ в сътрудничество с Фондация „Направи добро – Александровска“, Народно читалище „Бъдеще сега“ и „Аз чета“ с финансовата подкрепа на Филип Морис България. Другите две дейности по програмата са безплатната лятна образователно-приключенска академия за деца в тютюнопроизводителните региони и „Академия местни предприемачи”, която включва обучения по предприемачество за хора с бизнес идеи и за активни неправителствени организации в същите региони. През 2018 г. Академията за децата беше надградена и със специална  „Академия за учители”, която ще се проведе за втори път и тази година.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ се осъществява за 5-та поредна година в 25 градове и села от 12 общини , като всяка следваща година обхватът се разширява, включват се все повече участници и се добавят нови модули. От стартирането й до сега в програмата са се включили общо над 7 000 души – близо 2 000 деца, 5 000 възрастни и над 200 местни предприемачи. През годините са осъществени 75 летни академии за деца, над 8 000 специализирани медицински прегледи за възрастни хора и над 150 консултации за стартиране на бизнес по места, като всяка година финансирането за инициативите нараства и за 5-те години достига общо близо 1 милион лв.

Тази година в образователно-приключенската академия за деца през юли и август се включват над 500 ученици на възраст от 7 до 14 години в 23 населени места – Сатовча, Вълкосел,  Кочан, Слащен, Абланица, Хаджидимово, Крумовград, Странджево, Бенковски, Чакаларово, Дулово, Окорш, Правда, Черник, Искра, Нова Черна, Тутракан, Стамболово, Караманци, Браничево и Ясенково.

Предстои и старта на „Академия за местни предприемачи” – предприемаческа програма за хора с бизнес идеи от Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен. Акселераторът на Центъра за предприемачество и обучения „Ринкър“ към фондация BCause ще проведе практически насочени занимания и консултации, като за реализирането на най-добрите бизнес идеи е осигурен награден фонд от Филип Морис България на обща стойност от 25 000 лв.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина