ЗдравеНовиниПУЛС

Няколко богати на магнезий храни, които са супер здравословни

 

Магнезият е изключително важен минерал. Той участва в стотици химични реакции в тялото ви и помага при поддържане на добро здраве. Кои са някои  здравословни храни с високо съдържание на magnezii?

Тъмен шоколад

Тъмният шоколад е толкова здравословен, колкото и вкусен. Той е много богат на магнезий и също е с високо съдържание на желязо, мед и манган и съдържа пребиотични фибри, които захранват здравите бактерии в червата. Нещо повече – зареден е с полезни антиоксиданти. Това са хранителни вещества, които неутрализират свободните радикали. Тъмният шоколад е особено полезен за здравето на сърцето, тъй като съдържа флаваноли, които са мощни антиоксидантни съединения, които пречат на „лошия“ LDL холестерол да се окисли и залепва към клетките. За да се възползвате максимално от предимствата на тъмния шоколад, изберете продукт, съдържащ поне 70% какаови твърди частици. По-висок процент е още по-добър.

Авокадо

Авокадото е невероятно питателен плод и вкусен източник на магнезий. Едно средно авокадо осигурява 58 mg магнезий. Авокадото също е с високо съдържание на калий, витамини от група В и витамин К. И за разлика от повечето плодове, то е с високо съдържание на мазнини – особено здравословни със сърцето мононенаситени мазнини.
В допълнение, авокадото е отличен източник на фибри. Всъщност 13 от 17 грама въглехидрати в авокадо идват от фибри.

Ядки

Ядките са питателни и вкусни. Видовете ядки, които са с особено високо съдържание на магнезий, включват бадеми, кашу и бразилски ядки. Повечето ядки са също добър източник на фибри и мононенаситени мазнини и е доказано, че подобряват нивата на кръвна захар и холестерола при хора с диабет.

Тофу

Тофу е основна храна във вегетарианската диета поради високото си съдържание на протеини. Произведено чрез пресоване на соево мляко в извара, той е известен още като извара от боб. При 100-грамова порция има 53 mg магнезий. Една порция също осигурява 10 грама протеин.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина