МненияПод ножа

Министерството каза „Не” на проекта на Величко Яков за тютюневия склад на „Иван Вазов”

От ведомството съгласуват виза за проектиране, но не и така изготвения технически проект

Амелия Гешева: Има слабости, трябва да се преработи  

Според инвеститора, експертите от НИНКН са дали положително становище, но зам.-министърът е решил друго  

Главният проблем е страхът на чиновниците по веригата, смята собственикът на месокомбинат „Житница”  

Величко ЯковОтхвърленият проект за тютюневия складМинистерството на културата каза твърдо „Не” на проекта за ремонт и реконструкция на тютюневия склад на улиците „Иван Вазов” и „Авксентий Велешки” на бизнесмена Величко Яков. Само преди два дни собственикът на месокомбинат „Житница” разбуни духовете около бъдещето на Тютюневия град, след като излезе с отворено писмо до институциите по повод забавянето на процедурата по съгласуването на архитектурната му идея за оживяване на мъртвата в момента сграда. Днес от Министерството на културата са го уведомили, че проектът му няма да бъде съгласуван. Решението е на Амелия Гешева. От ведомството съгласува виза за проектиране, но не съгласува техническия проект. Аз знам, че решението на експертите от НИНКН за моя проект е положително. То седя два месеца на бюрото на зам.-министъра, и след като отвореното ми писмо към медиите повдигна публично казуса, тя взима решение обратно на експертното. Чудя се защо. Ще изискваме да получим цялата преписка с всички документи и след това ще ви информирам допълнително, коментира пред Под тепето Величко Яков.

Свързахме се със зам.-министър Амелия Гешева, която отговори на телефонното ни повикване от Норвегия. Да, одобряваме визата, но не съгласуваме техническия проект, тъй като има слабости. Ще трябва да бъде преработен, коментира само Гешева и ни посъветва да се обърнем към директора на НИНКН арх. Красимир Тодоров. С него не успяхме да се свържем към момента на публикуването на този текст, но ще продължим да опитваме.

Главният проблем с казусите с паметниците на културата и конкретно в случая с Тютюневия град е страхът на чиновниците по веригата. Визирам Община Пловдив, НИНКН, Министерството на културата. На всички им е най-удобно да не правят нищо, за да нямат проблеми. И най-лесното, което могат да направят в случая, е да си замълчат и да бавят собствениците, защото с тях някак по-лесно могат да се оправят. Докато като разсърдят обществото се вдига пушилка до небесата, каза инвеститорът Величко Яков.

Той е категоричен, че проблемите с паметниците на културата, които много бързо могат да се решат, ако страните в подобни казуси- община, Института за опазване на културното наследство, Министерството на културата и собствениците, седнат на една маса и говорят. Ако тези страни направят примерно по три заседания, проблемът ще бъде решен. Аз в случая съм готов да направя всичко, каквото ми кажат, защото не искам тази сграда да остане така. Аз съм я купил, за да я направя и развивам. А не да седи като паметник на разрухата. И да плащам данъци огромни, такса смет, охрана, всеки ден да ходя да се занимавам с наркомани, които влизат вътре постоянно и хлапета, които влизат да си правят селфита. Тази сграда съм я взел и искам да я направя нещо хубаво и съм готов да я направя така, както искат да изглежда община и държава. До този момент съм направил всичко, каквото са искали. Първото заявление за инвестиционен и архитектурен проект съм го пуснал на 3 януари. Спазили сме параметрите, които са дадени по ПУП. От НИНКН първия път ни отговориха, че не сме спазили изискванията на общината и може би имат право. Но още в самия ПУП има разминаване. От една страна, според НИНКН се предвижда събаряне на съществуваща сграда и изграждане на нова- сградата не е индивидуален паметник на културата, а попада в ансамблов такъв, като изискванията са тя да запази обема си и фасадите й трябва да отговарят на ансамбъла Тютюнев град. Ние това сме го направили. От друга страна пък общината казва, че сградата е за ремонт и реконструкция, която предвижда 100 процента застрояване на парцела в същите обеми, както и НИНКН, като се застроява и вътрешният двор, обяснява казуса от самото начало Яков.

Първият проект, който вкарахме към НИНКН януари, бе за нова сграда и две подземни нива за паркинг. Те ни отговориха, че не се съобразяваме с общината и предложиха или да направим нов ПУП, или да се съобразим с изискванията на общината. Ние направихме нов проект, за ремонт и реконструкция, като махнахме едното подземно ниво, като така се лишихме от 40 паркоместа. Направихме конструктивна експертиза, за да разберем кое може да се бутне от сградата и кое може да се запази. Оставихме цялата фасада към „Иван Вазов” с укрепване, както и ъглите на сградата. Всъщност, почти целият външен контур, без малко от вътрешната компрометирана част, се запазва. Вътрешният не можем да го оставим, тъй като няма как да я укрепим тази сграда така, че да отговаря на изискванията. Те това искаха да предложим, и ние го предложихме. Щеше да стане много бързо, но… Вижте какво става. Сега цялата процедура отначало, възмущава се бизнесменът.

Автор на отхвърления технически и архитектурен проект е Филип Филипов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. новата сграда е супер, стига сте плюли инвеститора и архитекта, вижте и другите му сгради на ул.Бетовен!!!
    какво е направено до момента в тютюневия град??? НИЩО!!! само бла, бла, бла…. появи се първият инвеститор с мащабен проект и се почнаха типично бай-ганьовските проблеми с администрация и министри, сами си правете извода защо….

  2. Комплексиран собственик и услужлив архитект. Нормално за България. Всъщност проектът изглежда красиво, за разлика от съседния мутробарок. Проблемът е, че от автентичната сграда нищо не остава. Така не се пази история.

  3. Колкото апартамента, толкова и парко-места. А за офисите – на дадена квадратура – място. Иначе ще задръстят квартала с коли, а по улиците вече е пълно. 2017 още мислим като пред ’57 и хитринки. Испания и Бразилия са решили този проблем със задължителни паркоместа в сградата и много от тях нямат магазини на партер или дори 1ви етаж, а гаражен етаж. Амелия ли даде да опаковат един склад в черно стъкло за фирнес, ама това не дава?

  4. сигурен съм, че няма нито 1 гараж предвиден в новия план, въпреки, че е крайно необходимо…За сметка на това пък е пълно с магазини. Къде ще спират колите на новодомците – за един приятел питам?!

  5. Т.нар. нов проект е привидно добре изглеждащ, но с 2 етажа по голям от оригиналния. Освен това на място на вътрешния двор ще изникне ново бетонно тяло…. Не може така!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина