219 учени от 16 държави се включиха в конференцията 11СС на Химическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“

Новини Под небето

Чуждестранните участници са от Алжир, Австрия, Великобритания, Испания, Индия, Косово, Македония, Монако, Нигерия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Унгария и Франция

„Химията е царицата на природните науки“, каза при откриването на конференцията „11 Chemistry Conference (11СС)“  ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов. Форумът с международно участие се организира от Химическия факултет на висшето училище и тази година има рекордно спрямо останалите издания участие – 219 учени от 16 държави.

„Засилващият се интерес свидетелства, че химията и Химическият факултет се ползват с авторитет“, каза още проф. Козлуджов. Тази година по време на кандидатстудентската кампания на ПУ „Паисий Хилендарски“ пролича по-големият интерес към специалностите на факултета и всички места бяха заети много преди крайното класиране, сочат резултатите на Учебен отдел във висшето училище.

Като едно от най-мащабните и значими форуми в областта на химичната наука „11 Chemistry Conference (11СС)“ събра химици от цялата страна и няколко континента. Чуждестранните участници са от Алжир, Австрия, Великобритания, Испания, Индия, Косово, Македония, Монако, Нигерия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Унгария и Франция, разказа деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов.

„Днес Химическият факултет се е заел с мисията да се бори с насложените в обществото стереотипи и да покаже, че „ХИМИЯТА НЕ Е ЗЛИНА“ – „Chemistry is not an evil“. Това бе и заглавието на встъпителната реч на доц. Кметов при откриване на конференцията днес. „Химията е в основата на развитието на важни сектори: здравеопазване, екология, енергетика, агробизнес и храни, електроника и  нови материали. Днес все по-ясно се откроява необходимостта от експерти химици – те са „властелините на материята“. Но по-важно е да осигурим нужното високо ниво от компетенции на тези експерти, за да могат те, управлявайки материята, да способстват за просперитета на обществото и да спомагат за запазване на природата и здравето на хората“, подчерта доц. д-р Веселин Кметов.

Форумът се провежда на 12 и 13 октомври в залите на Парк-хотел „Санкт Петербург“. В двата работни дни са предвидени 12 пленарни доклада, 26 доклада по секции и над 130 постерни презентации. На конференцията са поканени и студенти и гости без регистрации.

В качеството си на международен форум, конференцията 11СС  е съфинансирана от Фонд „Научни изследвания“ по проект ДПМНФ 01/17 23.08.2018, а спомоществователи са ПУ „Паисий Хилендарски“ и Парк-хотел „Санкт Петербург“. Спонсори на събитието са фирмите: „АСМ2“ ЕООД, „T.E.A.M.“ ЕООД, „Медицинска техника и инженеринг“ ООД, „Неохим“ АД, КЦМ АД; „Алименти“; „Аквахим“ АД и „Хрома“ ООД. За тях в първия работен ден на конференцията – 12 октомври, бе предвидено фирмено изложение.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.