Новини

Възстановяват нормалната работа на уличното осветление в община Родопи

Община „Родопи” започва поетапно възстанояване на уличното осветление на територията на населените места Цалапица, Ягодово, Брестник и част от село Марково. Четирите села бяха първите, в които общината предприе мерки за оптимизиране на уличното осветление заради големите разходи на електроенергия. Мярката се наложи поради  увеличената цена на промишления ток.

На среща с представители на Националното сдружение на общините и министъра на финансите Асен Василев договориха допълнително подпомагане на общините за рекордните цени на тока. Постигната беше договореност в периода 1 февруари – 30 юни 2022 г. общините да бъдат компенсирани чрез допълнителен трансфер от централния бюджет, в размер до 85 млн. лв. От него ще бъде покривана разликата между сумите по фактури за съответния месец на 2022 г. и същия период на 2021ва, която остава след приспадане на компенсациите по Програмата за небитови клиенти. Конкретния механизъм ще бъде разработен след 20 февруари, когато ще представим пред МФ пълната справка по фактури и за месец януари.

„ В селата Цалапица, Ягодово, Брестник и Марково още от днес започна поетапното възстановяване на нормалната работа на уличното осветление. В останалите населени места не беше въведена оптимизация до момента, защото екипите работят по график”, коментира кметът Павел Михайлов. По неговите думи това решение ще подкрепи общините в момент, в който все още не е приет новия бюджет.

Според справката на общината за последния месец консумацията на електроенергия се е повишили три-четири пъти.  Последната фактура е за месец декември и е за над 85 хиляди лева. След среща на кмета на общината Павел Михайлов с кметовете на населените места  уличното осветление беше оптимизирано  през един стълб или чрез тип „електромеханични часовници”.

Вече работим по проект за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващи LED-тела. Ще бъдат сменени над 6000 лампи във всички населени места. Проектът е на стойност близо 1,2 милиона лева.Това ще намали с около 60 % потреблението на ток“, припомни кметът Михайлов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина