АктуалноНовини

Съветниците от „Демократична България”: Областният управител да върне решението за „Захарна фабрика”

Според групата на ДБ в местния парламент то е незаконосъобразно

Съветниците от „Демократична България” в местния парламент отправиха искане към областния управител Дани Каназирева да върне като незаконосъобразно решението за регулационния план на кварталите „Захарна фабрика” и „Тодор Каблешков”, взето с гласовете на мнозинството на миналата сесия. Според групата на ДБ в ОбС то дава възможност за мащабно презастрояване на цял квартал. „ Като ви обещахме, че ще спираме глупостите на ГЕРБ в общински съвет, имахме предвид точно такива наши действия”, обяви старейшината Йордан Иванов.

Теренът до „Лекси“, за който се очаква издаване на строително разрешение всеки момент

„ С областния управител Дани Каназирева имаме пълно застъпване в предизборните програми по отношение на прекомерното строителство в града ни, което понижава качеството на живот и ефективно намалява стойността на съществуващите и новопостроените апартаменти и офиси. Нека е ясно, че това е шанс за областния управител да докаже, че не е зависима от ГЕРБ, въпреки че е назначена именно от тях. Това е шанс за областния управител да докаже, че не е третото крило на ГЕРБ Пловдив след  Иван Тотев и Здравко Димитров- Зико. Това е реална възможност за изпълнение на предизборната ѝ програма, в която е разписано „Няма въздух, Пловдив е презастроен“. Разчитаме на обективната и независима оценка на областния управител без партийни и други пристрастия. Нека върне решението в ОбС”, призовава Йордан Иванов с публикация в профила си в социалната мрежа.

Според Демократична България решението за регулационния план, най-вече на квартал „Захарна фабрика”, ще доведе до изграждане на мегакомплекси с 14-етажни блокове и плътно застрояване в няколкото частни парцела в района, за сметка на свободното пространство и зелените зони там.

Преди самата сесия Добромира Костова алармира, че на мястото на захарния комбинат може да се изгради не просто поредният мастодонт тип „Оазис”, а може би най-огромният жилищен комплекс в града. При това в зона, която досега не бе натоварена от строителство. Тя заяви, че с очите си е видяла вече съществуващи и подписани в предния мандат застроителните планове за терена до 40 метра височина, 80% застрояване и само 20 % озеленяване.

Собственост там имат различни физически и юридически лица. В района, но извън пределите на захарния комбинат, да строи се подготвя и предприемачът Таха Рахман, който има обекти навсякъде в града. Негов е парцела зад магазин „Лекси”, който вече е зачистен и чака влизането на тежките машини. Отделно той има огромен парцел и в рамките на самата захарна фабрика.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Демократична България са бутиковата партия на олигарха Иво Прокопиев и всички техни действия са продиктувани от задкулисните му игрички.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина