АктуалноГрадътКултураНовини

Строителите, областният управител и Министерството се разбраха (ВИДЕО)

Никой не може да спре работата на Общинския съвет за издаване на ПУП-ове, стига да са спазени две условия, коментира министър Караджов

Две условия трябва да бъдат спазени кулминативно, за да се издават ПУП-ове по време на процедура за изменение на ОУП и никой не може да спре работата на Общинския съвет, който е отговорният орган за тази работа, това коментира министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, след среща със строителния бизнес и областния управител Йордан Иванов. Ситуацията предизвика недоволство и протест на строителите, поради опасност от спиране на работа и блокиране на издаване на нови подробни устройствени планове, което се оказа недоразумение, според участниците в срещата.

Казусът се случи поради различните въпроси и съответно – различно формулирани отговори. Общинските съветници в Пловдив от Демократична България са задали въпросите си по един начин, а главният архитект на Пловдив – по друг и затова се е получило разминаването, уточниха участниците в срещата.

В крайна сметка министър Караджов неколкократно подчерта – ПУП-ове могат да се издават, но само при условие, че се спазят две законови изисквания: те да бъдат разгледани на ЕСУТ и промените в тях да отговарят на предвидените промени в ОУП.

В началото на срещата областният управител Йордан Иванов се извини за коментара си пред Сдружение „Бизнеса за Пловдив“, че отговарял само пред министър-председателя и подчерта, че неговите отговорности са първо пред всеки гражданин на област Пловдив.

От страна на строителите пред медиите застана Илиян Филипов от ПИМК. Той заяви, че няма да искат оставката на областния управител, след изчистване на недоразуменията с министерските писма.

От своя страна министър Караджов увери, че ще направи текстовете на въпросите и отговорите по въпросните писма публични, за да е ясно, че никой не спира работата на бранша.

След срещата протестиращите се разотидоха без да блокират кръстовища, както бяха заявили, а част от принтираните плакати „Оставка“ завършиха в кошовете за боклук.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина