Новини

Страните от Г-7: Русия да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека

Страните от Г-7 поискаха в обща декларация Русия да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека, съобщи Франс прес, предаде БТА.

„Убедени сме, че е дошъл моментът да бъде прекратено членството на Русия в Съвета по правата на човека“, заявяват външните министри на седемте най-развити индустриални страни. Предложението ще бъде представено днес пред Общото събрание на ООН.

Освен това страните от Г-7 обещават, че извършителите на „кланетата“ в украинския град Буча „ще бъдат преследвани и ще трябва да отговарят“ за деянията си.

В понеделник САЩ и Великобритания поискаха изключването на Русия от международната институция в отговор на „снимките от Буча“. След изтеглянето на руските сили в града бяха открити множество трупове.

Очаква се Общото събрание да гласува в 14 ч. по Гринуич. Днес в Брюксел се провежда заседание на външните министри на страните от Г-7 (САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония). Страните заявяват в съвместната си декларация, че „кланетата в град Буча и други украински градове ще бъдат включени в списъка със зверства и тежки нарушения на международното право, извършени от агресора на украинска земя“.

Кадрите на „цивилни жертви, жертви на изтезания и очевидни екзекуции, както и съобщенията за сексуално насилие и разрушаване на гражданска инфраструктура, показват истинското лице на бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна и нейния народ“, добавят те. Г-7 уверява, че работи за „увеличаване на натиска върху Русия, чрез налагане на допълнителни ограничителни мерки“.

Европейският съюз разглежда днес пети кръг на санкции, които включват за пръв път мерки срещу руския енергиен сектор, отбелязва АФП.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Към защитника на индианците:
    През двадесети век Сталин колко милиона от собствения си народ изтрепа или прати в Сибир, което е същото? А какво направи с икономическите и интелектуални елити на Източна Европа, вкл. в България – уби ги.
    Браво на ООН, че изключиха Русия от Съвета па правата на човека! Две трети от всички държави по света гласуваха за това. Факт, а пред фактите и боговете мълчат, но не и глупаците и кремълските тролове.

  2. Хахаха, “страните от Г7” искали!? Ако всеки човек има право на глас, какво ще стане ако Китай, Индия, Иран, Русия и страните от Южна Америка поискат изключването на САЩ, които хич не обичат човешките права, особено където те водят войни? Стават май повече милиатди от Г7.

  3. Моля моля за какви права говорите???
    А в България какви са правата на хората?
    Как така кредитните МИЛИОНЕРИ. не си изплатиха заемите?
    Защо не се пазят архивите,за да се дадат пенсии на работилите до 1989

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина