НовиниПод ножа

Спор за миграцията свали правителството на Нидерландия

Нидерландският премиер Марк Рюте се очаква тази вечер да додаде оставката на правителството си, след като не успя да постигне съгласие по мерките за ограничаване на миграцията.

Нидерландската агенция ANP съобщи това първа, а общественият оператор NOS пише, че след три дни кризисни консултации няма положителна развръзка за четвъртия кабинет на Рюте и че оставката му е въпрос на часове. Краят на поредното правителство на Рюте потвърди и по-малка партия, напуснала властта, съобщава Дневник.

Извънредно заседание на кабинета по темата предстои. Сред спорните теми е въпросът за формиране на по-стриктна политика за предоставяне на убежище, с ограничаване на възможностите за събиране на някои категории бежанци със семействата им, ако те се намират в чужбина, както и на влизане в страната на децата на избягали от война.

Две от по-малките партии не приемат предложенията му; една от тях, Християнският съюз, обяви, че напуска коалицията. Другата партия – противник на промените е социално-либералната D66.

Как се стигна дотук

Крайнодесни партии оказват отдавна натиск върху правителството на страната, след като тя и без това въведе едни от най-строгите имиграционни политики.

Миналата година молбите за убежище в Нидерландия се увеличиха с една трета до над 46 хил. Правителството прогнозира, че те могат да се увеличат до над 70 хил. тази година и така да надхвърлят предишния връх от 2015 г. Опасенията са, че това отново ще претовари центровете за убежище в страната, където миналата година струпването на множество мигранти при кошмарни условия привлече вниманието на нидерландците.

Стотици бежанци се оказаха изправени пред тежки хуманитарни условия, без достъп до елементарни услуги като течаща вода, хигиенни помещения и здравеопазване. Рюте обеща да подобри условята в помещенията, основно като намали потока от търсещи убежище, но не спечели подкрепа от коалиционните партньори.

Какво следва

Рюте, известен като майстор на компромиса за 13-те години, откакто е на власт (и на 56 е най-дълго управлявалият министър-председател), най-вероятно няма да успее да наложи и тази вечер (по време на правителственото заседание) пореден компромис с двете партии.

Негова идея като баланс между позициите на защитаващия ценностите на семейството Християнски съюз и D66 бе т. нар. аварийна спирачка, която ще позволи да се въвеждат ограничения само ако притокът от мигранти стане твърде силен.

Особено ядосани, според NOS, били коалиционните партньори от опита на Рюте да наложи краен срок за обсъжданията по темата. Той се извинил по-късно за играта на власт спрямо партньорите си, но вече било твърде късно.

Правителството от четири партии оцеля едва година и половина. Вероятно ще има нови избори през есента.

Снимка: Ройтерс

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина