НовиниСъдТемида

МВР уведоми Прокуратурата у нас с факс за ареста на Борисов

Делото не идва от европейската структура, оглавявана от Лаура Кьовеши, съобщиха от Софийска градска прокуратура

Досъдебното производство срещу задържаните Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, образувано от МВР, не е от компетентността на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение. Това съобщиха от Софийска градска прокуратура. В СГП са получили по факс уведомление от разследващ полицай от Главна дирекция „Национална полиция“, за образуваното вчера дело „с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания“.

Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 от НК, извършено в периода от 2014 – декември 2019 г. СГП е уведомена и за задържане по реда на ЗМВР (за срок до 24 часа) на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Цитираният член и алинеи гласят: 

Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева.

(3) Наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца, когато:
2. са причинени значителни имуществени вреди;
5. деянието е извършено от или с участието на длъжностно лице;

Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение. До настоящия момент делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура, уточняват от СГП.

Наблюдаващият прокурор по делото за Бойко Борисов вече е определен, обяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. Тя обаче не пожела да посочи неговото име.

„Нека колегата да има възможност да се запознае с материалите по делото. Евентуално тогава ще дадем допълнителна информация”, уточни говорителят. По-късно стана ясно, че наблюдаващ прокурор ще е Мария Нейчева.

Източник“: offnews

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина