ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

„Мозъкът“ зад атентатите от 11 септември се призна за виновен

Пакистанецът Халид Шейх Мохамед, смятан за „мозъка“ зад атентатите от 11 септември 2001 година и задържан в американската военна база Гуантанамо, се е споразумял за наказание с властите на САЩ, пише Vesti.bg. Това заяви Пентагонът, цитиран от Франс прес.

23 години след 11 септември, мъжът, обвинен в организиране на атаките срещу Световния търговски център в Ню Йорк, ще се признае за виновен в замяна на доживотна присъда. 

Споразумението ще даде възможност на Халид Шейх Мохамед да избегне процес, в който може да му бъде произнесена смъртна присъда. Вместо това, той ще остане в затвора до живот, уточнява New York Times.

Постигнатото споразумение важи за още двама обвиняеми, Уалид бин Аташ и Мустафа ал Хаусауи, които са задържани в Гуантанамо от две десетилетия.

Задържаните са обвинени в тероризъм и убийството на близо 3000 души при атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.

През март 2022 година адвокатите на задържаните потвърдиха, че се водят преговори за евентуално споразумение за наказание, вместо те да бъдат изправяни пред военния трибунал в Гуантанамо.

Обвиняемите са искали да получат гаранция, че ще останат в Гуантанамо и че няма да бъдат преместени във федерален затвор на американския континент, където биха се озовали в изолационни килии.

При атаките на 11-и септември 2001 година, похитителите отвлякоха пътнически самолети и ги разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център, както и в сградата на Пентагона.  Това е най-голямото нападение на американска земя от атаките срещу Пърл Харбър през Втората Световна война.

Изображение: Стопкадър abcNews

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина