БизнесГрадътЖивотНовини

Либхер произведе 15-милионния си уред в Пловдив

Своеобразен рекорд постави на 23-ти октомври 2023 г. екипът на „Либхер-Хаусгерете Марица” – произведе 15-милионния уред в България. Информацията за медиите съобщи Христо Георгиев, управител „Финанси и администрация“ на фирмата.

Заводът за висококачествени хладилници и фризери, част от международния технологичен концерн Liebherr, отвори врати през 2000 г. в Тракия икономическа зона. Стартира с персонал от 170 души, за да нарасне до над 2 000 сътрудници 23 години по-късно. През 2005 г. е произведен 1-милионният уред, през 2012 г. бройката вече е 5 милиона, а 2018 г. – 10 милиона.

През 2020 г. Либхер произведе над един милион хладилници и фризери. Възходът на компанията в България е повече от показателен – според сухата статистика след основаването на Либхер първият милион уреди е постигнат за 5 години.

През 2020 г. фирмата произвежда милион за една година. Успехът е резултат от отличната работа, както на сътрудниците на завода, така и на доброто партньорство с местните фирми-доставчици, посочва Христо Георгиев.

76  български подизпълнители създават различни детайли за широката гама висококачествени хладилници и фризери, за които имаме пазари и клиенти в целия свят, допълва той.

„Благодарение на немския гигант в региона са осигурени хиляди постоянни работни места. Без преувеличение може да се каже, че концернът „Либхер“ реално в голяма степен обезпечава прехраната на един средно голям български град“, съобщават от ТИЗ.

Либхер инвестира у нас над 200 млн. лв. в производствена и логистична база, в непрекъсната модернизация и разширение, както и в развитието и повишаването на квалификацията на персонала си. Компанията е един от най-големите работодатели и фирми с мащабни инвестиции на всеки няколко години, както и ключов производител на почти изцяло експортно ориентирана продукция. Дейността на немската група тук привлече още няколко чуждестранни компании, нейни контрагенти, които откриха заводи в Тракия икономическа зона. Образно казано Либхер е локомотивът, който тегли по пътя към успеха една от влаковите композиции на българската икономика.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина