БългарияНовини

Колаж в социалните медии заблуждава, че Украйна извършва престъпления срещу българи

Автор: Кристина Минчева, OFFNews

Източник: Factcheck.bg

  • Снимките на завързани за стълб хора, които се разпространяват в социалните мрежи, не са от началото на войната в Украйна и няма никакви доказателства, че заснетите хора са българи;
  • Изображенията се разпространяват в социалните мрежи още през 2018 г. и показват хора, наказани за кражби от доброволческа група за борба с крадците в украинския град Лвов;
  • В руски медии невярно се твърди, че това са роми, използвани като жив щит от украинската армия.

В социалните мрежи активно се разпространява колаж от снимки на хора, завързани за стълбове и облепени с прозрачно фолио и тиксо, а в средата – образът на украинския президент Володимир Зеленски.

Проверка с онлайн инструмента whopostedwhat.com показва, че колажът, с един и същи съпровождащ го текст, е публикуван от различни потребители в личните им профили или в различни фейсбук групи. Така публикацията получава над 2 600 интеракции (споделяния, коментари и реакции) за периода 10.06.2023 – 18.06.2023 г.

След като Володимир Зеленски посети България на 6 юли, колажът започва да се споделя все по-често в социлните мрежи. Само за периода 06.07.2023 – 09.07.2023 публикацията получава над 1 380 интеракции.

Текстът към колажа гласи:

Този индивид, който изгори и заля с киселина живи българи, забрани българският език, сега моли за помощ България. А всеки, който е сложил украинско знаме на профила си, не знам как да нарека такъв човек или БЪЛГАРОМРАЗЕЦ е точната дума“.

Наистина ли хората на снимките са българи, които са „изгорени и заляни с киселина“, забранен ли е българският език в Украйна и какво общо има с това Володимир Зеленски?

Инструментът Google Lens дава възможност отделните снимки да бъдат проверени една по една. Проверката с него показва, че снимките се разпостотраняват  от руски профили в Туитър още през 2022 г. Търсачката Yandex открива снимките в руски сайтове, според които това е доказателство, че в Украйна ромите се използват за жив щит, а украинците са „расисти с нацистки наклоности“.

Със същите внушения снимките се публикуват заедно с такива от „Волинското клане“ от 1943 г. Тогава подразделения на Организацията на украинските националисти, начело със Степан Бандера, извършват етническо прочистване на поляците във Волинска област, територия в източната част на предвоенна Полша, окупирана от германската армия, а днес част от Украйна. Различните източници оценяват броя на жертвите между 60 и 100 хиляди души.

Макар и да се разпространяват активно след руското нахлуване в Украйна миналата година, снимките са по-стари. За първи път те са публикувани през 2018 г. във Фейсбук група „Л.О.В.Ц.І.“ , в която членуват над 9 хиляди потребители. Според описанието ѝ целта на групата е да набира доброволци, които да се борят с крадците в град Лвов.

„Ловци“ е общност от граждани на Лвов, създадена да се бори с кражбите в града, заради невъзможността на полицията да се справи с проблема. Основателят ѝ Роксолана Лисовска разказва, че, когато хванат крадците, уведомяват полицията и съветват потърпевшия да даде показания.

Членовете на общността „преследват“ и „наказват“ престъпници, като ги заклеймяват и унижават публично, споделяйки техни снимки във фейсбук групата си. Сред тези снимки са и изображенията, част от колажа, разпространяван в българските социални мрежи.

Според неправителствената украинска организация Zmina, занимаваща се с човешките права, крадците са социално стигматизирани и унижавани. Джулиан Кондур, правозащитник, работещ с и за украинската ромската общност в организацията  Chirikli, казва за Romea.cz, че този вид справяне с престъпността вреди на международния имидж на Украйна и се превръща в повод за руска пропаганда. След началото на войната в Украйна грабежите зачестяват и законът предвижда по-сурови наказания за джебчиите.

Въпреки това начинът за справяне с грабежите е в нарушение на човешките права, но снимките не са свързани с войната, нито хората на тях са българи.

Не става дума обаче за използване на „роми като жив щит“, както твърдят руски медии, още по-малко може да се твърди, че показаните хора са българи. Неверните твърдения за „изгорени живи българи“ са свързани със събитията в Одеса на 2 май 2014 г. и са опровергани от Factcheck.bg.

Проверено:

Снимките от разпространения в социалните мрежи колаж не са от началото на войната и хората на тях не са българи. Изображенията се разпространяват в социалните мрежи още през 2018 г. от групата „Ловци“, бореща се с крадците в град Лвов. В руски медии невярно се твърди, че това са роми, използвани като жив щит от украинската армия. Всъщност са крадци, наказани от доброволците в групата, която от години е критикувана за нарушаване на човешките права.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина