Новини

„Демократична България“ предложи 3 приоритета и диалог за конституционни промени

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви три спешни задачи за решаване при откриването на 46-ото Народно събрание, както и диалог с останалите политически сили за дълбоката промяна на България.

Според него с приоритетно внимание трябва да се подходи към задаващата се следваща вълна на коронавирус кризата, внасянето на плана за възстановяване в Европейската комисия и започването на работа по бюджета за 2022 г.

„България е в криза и най-очевидното проявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно и нормално управление. Нямаме управление, което да се ползва с доверието на хората и което се ползва с парламентарна подкрепа. Страната е изправена пред изключително сложни предизвикателства“, заяви Иванов в речта си пред новите депутати.

На първо място той постави разработването на мерки срещу задаващата се нова вълна на коронавирус, още преди дори съставянето на комисия по здравеопазването. Според него парламентът трябва да направи всичко възможно за подкрепа на служебния кабинет и здравните власти, преди кризата да е настъпила. Заедно с това той призова за сериозен разговор за реформа в здравеопазването, тъй като примерите от последните седмици показват системната невъзможност лекарите да си вършат работата.

“На второ място трябва да осигурим максимално бързото внасяне на плана за възстановяване и да гарантираме, че ще се превърне в платформа за смели политики, зелени политики, за трансформация на енергетиката”, каза Иванов.

Третият приоритет е максимално бързо да се започне работа по бюджета за следващата година. “Но не какъв да е бюджет, а бюджет на промяната. Не просто да повтори досегашната финансова рамка, а да заложим модела на възстановяване и подобряване ефективността на публичните разходи. В условията на по-голяма ефективност и прозрачност наистина да потърсим възможност за преизчисляване на пенсиите, за дейности в социалните услуги и отглеждане на деца, обновяване на българското здравеопазване”, добави той.

“Демократична България” обяви, че ще постави на широка дискусия въпроса за промените в конституцията, свързани с реформата на правосъдната система.

“Ще поканим всички сили заедно да дебатираме своята визия за съдебна реформа. Трябва тази тема да бъде поставена на много по-широка основа. Някои смятат, че трябва да се започне с юридическото образование и да видим всички елементи на системата. Но в същото време трябва да работим за смела конституционна реформа”, заяви той, като припомни отново основните проблеми, изтъкнати и от европейските партньори.

Сред останалите приоритети на “Демократична България” ще бъдат политиките за българите в чужбина, продължаване на реформата в изборното законодателство, лустрацията и освобождаването от зависимостите на комунистическия режим, превръщането на българската култура в национален приоритет.

“България трябва да се фокусира върху целите на ООН за устойчиво развитие, да се включим активно в реализиране на политиките за климата, опазване на българското природно наследство, Черноморското крайбрежие, горите и особено качеството на въздуха”, каза още Христо Иванов.

Той посочи и темата за приемането на Република Северна Македония в ЕС, като изтъкна, че това е стратегическият интерес на България.

“Необходимо е да проявим твърдост и смелост, за да намерим решение на проблема със Северна Македония. Да отстоим истината, но и да станем заедно членове на европейското семейство”, каза Иванов.

Той заяви, че кои точно са партиите на промяната ще се разбере по ефективното решение на въпроса с корупцията.

“Корупцията ерозира българския суверенитет в критична степен. Този проблем практически суспендира републиката. Корупцията означава обсебване на държавната власт. А република е публичност на държавната власт”, заяви той. Призова за диалог по всички приоритети, включително и за съставяне на правителство.

“Диалогът е абсолютно задължителна предпоставка да намерим решение на всички тези проблеми. Ще търсим формула за едно управление, но не каквото и да е, а управление на дълбоката промяна”, каза Христо Иванов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина